ŠABAN MAŠIĆ

Jedini dimnjačar u Konjicu za "Avaz": Ispunjava me kada pomognem ljudima

Već je treća godina kako radim, tako da sam stekao znanje najviše kroz posao, kazao je Mašić

Šaban Mašić: Dimnjačarstvo je nešto što mu se dogodilo spontano, a već tri godine bavi se ovim poslom. Radio Konjic

Piše: A. Ovčina

18.10.2022

Zanimanje dimnjačara zahtjevno je kao i svaki drugi posao, a jedina osoba koja je na konjičkom i jablaničkom području trenutno zadužena da obavlja ovaj posao je Šaban Mašić iz Konjica. 

Dimnjačarstvo je nešto što mu se dogodilo spontano, a već tri godine bavi se ovim poslom.

Mašić: Do ovog posla je došlo slučajno. avaz

Stekao znanje

- Počeo sam sebi čistiti dimnjak, jer nije bilo dimnjačara u Konjicu. Kupio sam četke i počeo čistiti svoj odžak i po komšiluku – rekao je Mašić za portal "Avaza".

Dodao je da nije imao iskustvo u ovom poslu te dosta vremena o ovoj struci nije znao gotovo ništa. Kazao je da je stupio u kontakt i sa Udruženjem dimnjačara BiH gdje je, kako kaže, dosta toga naučio.

- Već je treća godina kako radim, tako da sam stekao znanje najviše kroz posao. Ispunjava me činjenica da sam nekome pomogao – kazao je Mašić.


Rado pomogne

Kaže da voli pomagati ljudima.

- Osjećam da sam uradio veliku stvar kada ljudima pomognem. Nije stvar zarade koliko je stvar druženja i pomaganja ljudima. Ljudi to cijene – izjavio je on.

Istakao je da vikendom odmara, te da radi kada mu se god ukaže prilika. Naglasio je da je ranije radio u šumariji, gdje je vozio šumske mašine. Taj posao je radio 12 godina. Kazao je da ima dosta profesionalne opreme.

- Nemam sve što bi trebao imati jedan savršeni dimnjačar, ali imam 80 posto opremu s kojom mogu riješiti svaki odžak – istakao je.

Dodao je da u avgustu, septembru i oktobru je znao primiti od 20 do 30 poziva dnevno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.