OPĆI IZBORI 2022.

Vuković: Zvornik u fokusu izbornih manipulacija već nekoliko godina

Utvrđen je veći broj biračkih mjesta sa ogromnim procentom izlaznosti, rekao je Vuković

Vuković: Moguće je i u Zvorniku pobijediti gdje je regularan izborni proces. PDP

A. O.

19.10.2022

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković izjavio je da je Zvornik u fokusu izbornih manipulacija već nekoliko godina i to je, kako kaže, mjesto osmišljavanja mnogih izbornih prevara, koje se šire i na druge gradove i općine. 

- To je mjesto gdje je na proteklim izborima bila prisutna obimna izborna krađa i korupcija, te zaslužuje posebnu pažnju pravosudnih institucija i Centralne izborne komisije – rekao je Vuković.


Kontrola biračkih odbora

Vuković je istakao da je u Zvorniku najvažnija kontrola biračkih odbora, gdje je SNSD sa koalicionim partnerima preko fiktivnih subjekata, ovladao većim brojem biračkih odbora.

- Evidentno je da je na biračkim mjestima gdje SNSD nije imao punu kontrolu na taj način, Jelena Trivić je pobijedila. Moguće je i u Zvorniku pobijediti gdje je regularan izborni proces. S druge strane, tamo gdje su na ovakav način kontrolisali biračke odbore, imamo pobjedu Dodika sa nevjerovatnim procentima razlike: Boškovići, gdje Dodik ima 85,6 posto navodne podrške, a Jelena Trivić 14 posto, Pađine gdje Milorad Dodik ima 302 glasa, a Jelena Trivić 44, Donji Lokanj 233 Dodik, Jelena Trivić 55... i tako redom. To je prosto nemoguće sa aspekta onoga što znamo da je republički prosjek, procenti negdje mogu u tijesnoj borbi da iskaču, da za nekoga bude 60:40 posto ili 65:35 posto, ali sve preko toga stvara sumnju da su se na tim mjestima dešavale neregularnosti – kaže Vuković.

Vuković ističe da je posebna specifičnost Zvornika takozvano „doiksavanje“:

- Već na 50 glasova je teško da neko može imati svih 50 glasova svoje partije, ali u Zvorniku postižu i na više. Na biračkom mjestu Boškovići, SNSD ima 60 glasova, svih 60 je dobio gospodin Stevanović, Demos tu ima 41 glas, sve i jedan ima Spomenka Stevanović. BM Donji Lokanj: SNSD ima 190 glasova, svih 190 ima gospodin Stevanović, Demos ima 51 glas, sve glasove je osvojila gospođa Stevanović. Na tom istom mjestu za Parlament BiH lista SNSD-a ima 203 glasa, a sva 203 glasa ima široj javnosti nepoznati gospodin Marković, dok izvjesni kandidat Došić ima sve glasove Demosa. U mjestu Tabanci SNSD ima 351 glas za NSRS, a 99,15 posto, odnosno 348 glasova ima g. Stevanović. Također, što se tiče Ujedinjene Srpske, na tom mjestu Kostadin Vasić ima sve glasove stranke. U mjestu Zelinje SNSD ima 76 glasova, Zoran Stevanović sve i jedan glas partije. Ni Tito nije imao toliku podršku unutar Komunističke partije. – naveo je Vuković nabrajajući neka od biračkih mjesta gdje je evidentno "doiksavanje".


Ponizili kolege

Vuković kaže da je primjetno da su kandidati koji su tako dobili glasove ponizili i svoje kolege sa liste koje su ostavili na nekim mjestima i sa 0 ličnih glasova.

- Najbolji primjer je predsjednika Vlade, Viškovića koji na jednom mjestu nema nijedan glas a izvjesni i prilično anonimni kandidat za Parlament BiH, Marković, ima na stotine ličnih glasova – rekao je Vuković.

Dodao je da je u Zvorniku sporan duplo manji procenat od republičkog prosjeka nevažećih neoznačenih listića što stvara sumnju da je veći broj njih označen naknadno na takozvanim "kontrolisanim biračkim mjestima".

- Utvrđen je veći broj biračkih mjesta sa ogromnim procentom izlaznosti, odnosno desetak primjera sa više od 77 posto pa i do 90 posto "izašlih". Naravno da osnovano sumnjamo na potpisivanje i glasanje u tuđe ime. Veći dio ovih nepravilnosti je dokaziv grafološkim vještačenjem što je i naš zahtjev prema CIK-u i pravosudnim institucijama. Gnušamo se primjedbe režima da oni koji ne mogu posmatračima da zaštite izbornu volju da ne trebaju učestvovati na izborima. To je dokaz i priznanje namjere i organizovanosti krađe. Mi poručujemo da ne možemo od posmatrača praviti vojsku i agenciju za zaštitu, ali ćemo sve učiniti da se promijeni Izborni zakon. Pozivamo GIK Zvornik da podnese ostavku kao što namjerava, prema vlastitoj najavi, i GIK Doboj – poručio je Vuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.