UNAPRIJEĐENJE ODNOSA

Džaferović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Armenije i Južne Koreje

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za proširenje saradnje i u oblasti kulture

Hovakimian i Dažerović. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

21.10.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je u odvojenim susretima akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Republike Armenije za BiH sa sjedištem u Pragu Ašota Hovakimiana (Ashota) i ambasadora Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Hong Sung-vuka (Sung-wooka).

Sa ambasadorom Armenije je razgovarano o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Armenije i izražena je zainteresiranost za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom i kulturnom planu, kao i za razvijanjem saradnje u evropskim i međunarodnim organizacijama.

Ambasador je čestitao na preporuci Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Prilikom razgovora o društveno-političkoj situaciji u Nagorno-Karabahu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je naglasio da se Bosna i Hercegovina zalaže za striktno poštovanje međunarodnog prava kao i za rješavanje sporova mirnim putem, a u skladu sa načelima Povelje Ujedinjenih nacija.


Sung-vuk i Džaferović. PREDSJEDNIŠTVO BIH

Predsjedavajući Džaferović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim političkim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje, ocijenivši da su oni primjer prave prijateljske saradnje.

Konstatovao je da bi, obzirom na dobre i prijateljske odnose, stalno unapređenje saradnje, kao i mogućnosti poslovnih aranžmana između dvije zemlje, otvaranje rezidentnih ambasada Republike Koreje u BiH i BiH u Republici Koreji bila izuzetna poruka i podrška za još bolju saradnju, ali i izraz dubokog međusobnog prijateljstva i poštovanja. Džaferović je mišljenja da postoji značajan prostor za unapređenje i proširenje ekonomske saradnje, posebno kada su u pitanju korejske investicije u BiH, ali i obezbjeđivanja prisustva firmama iz BiH na korejskom tržištu.


Ambasador Republike Koreje je iskazao posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na podršci Republici Koreji na međunarodnom planu, te izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina podržati njenu kandidaturu za organizaciju svjetskog sajma Expo 2030. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je poželio uspješan mandat novoimenovanim ambasadorima Republike Armenije i Republike Koreje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.