OGLASILI SE NA TWITTERU

Ambasada SAD-a o tvrdnjama da će OHR vojnu imovinu dodijeliti RS-u: Neodgovorne i opasne spekulacije

Spekulacije sa lošim izvorima o planovima OHR-a u vezi sa državnom vojnom imovinom su neodgovorne i vrlo opasne, naveli su

Majkl Marfi se osvrnuo na spekulacije o planovima Kristijana Šmita. Dejan Rakita / Pixsell / Armin Durgut / Pixsell

S. S.

21.10.2022

Ambasada SAD-a se oglasila o navodima da će OHR državnu vojnu imovinu dodijeliti RS-u. Oni su takve tvrdnje nazvali spekulacijama od strane loših izvora.

- Spekulacije sa lošim izvorima o planovima OHR-a u vezi sa državnom vojnom imovinom su neodgovorne i vrlo opasne. Evo činjenica iz mjerodavnog izvora - naveli su iz Ambasade SAD-a, a ispod toga je stajala objava OHR-a o ovoj temi.

Podsjećamo Iz OHR-a su naveli da je činjenica da su pitanja državne i vojne imovine i dalje uslovi definirani u Programu 5+2.

- Stoga, OHR ostaje angažovan na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja. U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH.

Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja - navode iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.