REAKCIJE

Direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija za "Avaz": Protesti u Banja Luci klasičan primjer zloupotrebe

Ti građani će danas biti iskorišteni kako bi SNSD vršio pritisak na Centralnu izbornu komisiju, rekao je Ćutahija

Ćutahija: Primjer loše prakse. Facebook

A. Bajramović

25.10.2022

Protesti su jedan od demokratskih mehanizama kojima građani iskazuju svoju volju, kaže predsjednik Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija.

- U Bosni i Hercegovini se nekoliko puta pokazalo da protesti mogu biti korisni i polučiti rezultati, a posljednji put je to bio slučaj kada su se građani okupili ispred OHR-a u julu i kada je Visoki predstavnik odustao od nametanja izmjena Izbornog zakona – kaže Ćutahija.

Današnji miting SNSD-a u Banja Luci, s druge strane, vidi kao primjer loše prakse da političari i političke stranke proteste zloupotrebljavaju kako bi ispunili svoje političke ciljeve.

- Za danas najavljeni protesti u Banja Luci su savršen primjer zloupotrebe, slučaj kada vladajuća politička stranka koristi svu svoju infrastrukuru i infrastrukuru institucija i ustanova, kao i udruženja gdje imaju uticaj, da okupi veliki broj građana koji su članovi i simpatizeri stranke i direktno ili indirektno egzistencijalno ovise o stranci. Ti građani će danas biti iskorišteni kako bi SNSD vršio pritisak na Centralnu izbornu komisiju da bi se legitimizirali rezultati izbora za predsjednika RS i pored svih pokazatelja da je izborni proces kompromitovan i da postoji veliki broj zabilježenih nepravilnosti – ističe Ćutahija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.