REAKCIJE

Ambasada SAD u BiH: Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje

Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Dejtona i nosila bi teške posljedice, saopćeno je iz Ambasade

Ambasada SAD: Sjedinjene Američke Države predane su načelima Daytona. Fena / Ringier

A. Č.

27.10.2022

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagirala je na Twitteru gdje se osvrnula na postizborni proces u BiH.

- Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokracije.

Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati ​​demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netočne informacije o izbornom procesu u BiH.

Sjedinjene Američke Države predane su načelima Daytona – da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dayton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice - saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.