OTVORENO

Lidija Korać, bivša članica CIK-a, za „Avaz“: Nema opravdanja za sav ovaj haos

Vrlo amaterski, vrlo neprofesionalno, jako nestručno

Piše: A. Kukić

1.11.2022

Korać: Zašto izlaziti na izbore kad sumnjamo u rezultate. Screenshot

Da je rad Centralne izborne komisije (CIK) BiH dostigao kritičnu tačku, postalo je jasno kada su i pojedini članovi počeli da se izvinjavaju javnosti zbog sjednica za koje navode kako su amaterske i nepripremljene.

Najniži nivo

Lidija Korać, bivša članica CIK-a, za „Avaz“ je kazala kako već godinama upozorava da je kredibilitet izbora narušen, a samim tim i kredibilitet članova tijela za provedbu izbora, odnosno CIK-a.

- Ono što je meni žao, kao nekome ko je formirao ovu državnu instituciju, a to mogu reći i kao građanka BiH, jeste to da je povjerenje u izborni sistem potpuno narušeno. Jednostavno se postavlja pitanje zašto izlaziti na izbore ukoliko sumnjamo u rezultate izbora. Nažalost, CIK je svojim odlukama doprinio tome da povjerenje u izborni sistem bude na najnižoj razini u odnosu na sve prethodne izbore - stava je Korać.

Naglašava da ne želi reći da CIK nije trebao vršiti ponovno brojanje, ali i da je sve skupa amaterski urađeno i vrlo neprofesionalno.

- Doista se postavlja pitanje kredibiliteta članova CIK-a koji nisu bili sposobni poslati vrlo jasnu i preciznu poruku ko je predsjednik i ko su potpredsjednici u RS. Jednostavno, meni je žao što moram upotrijebiti ovu riječ, ali ovo je sramotno - ističe Korać.

Nedopustivo je, smatra, prema građanima BiH da se u 21. stoljeću izbori provode na način kao 1996. godine. Opravdanje, kako dodaje, za to ne postoji.

- Ne postoji ni jedan jedini argument koji može opravdati članove CIK-a za sav ovaj haos koji je napravljen u posljednjih mjesec. Vrlo amaterski, vrlo neprofesionalno, jako nestručno, a komunikacija s javnošću je bila na izrazito niskoj razini - potcrtava.

Dio odgovornosti

Dodaje kako odgovornost ne bi trebalo prebacivati isključivo na članove biračkih odbora te na općinske i gradske izborne komisije.

- Oni, naravno, imaju svoj dio odgovornosti u svemu tome, ali CIK je kao državna institucija najodgovorniji za integritet cjelokupnog izbornog procesa, uključujući objavu rezultata - zaključuje Korać.

Još čekamo

Izbori su u našoj državi održani 2. oktobra, a kontrolna prebrojavanja još traju. Korać navodi primjer kako bi objava rezultata zapravo trebala izgledati.

- Primjera radi, u Brazilu su izbori održani u nedjelju, a već jutros (jučer ujutro, op. a.) smo imali rezultate izbora za predsjednika u drugom krugu - kaže Korać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.