SAZNAJEMO

Komšić od Alkalaja traži da na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a napadne OHR i Šmita

Alkalaj o svemu obavijestio Gabrijela Eskobara i navodno je odbio da pročita govor koji mu je došao iz Komšićevog kabineta, a u toku su konsultacije da se na Vijeću sigurnosti UN obrati ministrica Turković

Komšić: Njegov kabinet poslao nacrt govora Alkalaju. Facebook / Screenshot

Fadil Mandal
Piše: F. Mandal

2.11.2022

Prava političko - diplomatska drama odigrava se uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljen i izvještaj visokog predstavika za BiH Kristijana Šmita o stanju u BiH.

Naime, kako nezvanično saznajemo, ambasador BiH pri UN u Njujorku Sven Alkalaj prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN u tajnosti je pozvao Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara na sastanak i upozorio ga na sadržaj nacrta govora za sjednicu Vijeća sigurnosti UN koji je dobio, najvjerovatnije iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.


Alakalaj: Šta mu je u razgovoru poručio Eskobar. Screenshot

Alkalaj je, prema navodima našeg diplomatskog izvora, Eskobaru rekao kako je dobio izričitu naredbu “svog šefa” da ga pročita, ali da on nije u potpunosti saglasan sa time. Navodno se Alkalaj nakon toga povukao, računajući da bi mu takav govor mogao štetiti u nastavku diplomatske karijere, jer posjeduje i američko državljanstvo.

U spornom govoru, navodno, stoje oštre ocjene i žestoke kritike na račun Kristijana Šmita i osuda onoga što on radi u BiH korištenjem Bonskih ovlasti, u slučaju promjene Izbornog zakona u Ustava FBiH, uz podršku i američke administracije.

Kako saznajemo, sa spornim nacrtom govora koji je procurio u nekim banjalučkim medijima nije bio upoznat ni ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, iako je morao biti.


Komšić: Zaoštrava retoriku protiv OHR-a i Amerikanaca. Facebook

Sporni nacrt govora Amerikanci su, kako saznajemo, ocijenili kao direktnu podršku naporima Rusije i Dodika da ugase Ured visokog predstavnika i otvore vrata za rušenje Dejtonskog sporazuma i secesiju Republike Srpske.

Prema našim informacijama, u toku je politička akcija usaglašavanja između kabineta Komšića i Džaferovića u smislu da se na sjednici Vijeća sigurnosti, umjesto Alkalaja, obrati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Njen govor, navodno, trebao bi biti znatno uravnoteženiji kada je u pitanju ocjena rada Krisitijana Šmita.

Zanimljivo, danas je u medijima u BiH objavljen blog američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija u kojem je upozorio one koje nastoje srušiti Šmita "da pažljivije razmotre posljedice takve akcije".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.