NAKON TRI GODINE

Šmit nakon imenovanja četvrtog sudije: Nema više odlaganja ni političkih igara

Ovo je dobar dan, i da se vidi da angažman sa izmjenama Ustava FBiH, amandmanima, fukcionira, funkcionalnost se vratila, napisao je Šmit

Šmit: Poštovanje snazi Doma naroda FBiH. Fena

Piše: A. Č.

2.11.2022

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je imenovao i četvrtog sudiju Ustavnog suda Federacije BiH Alena Taletovoća.

Odluka je donesena nakon nametnutih amandmana visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Nakon imenovanja četvrtog sudije Ustavnog suda FBiH, na Facebooku se oglasio Šmit.

- Poštovanje snazi Doma naroda FBiH. Sve upražnjene stolice sudaca Ustavnog suda Federacije BiH popunjene su sada, nakon tri godine, odlukama Doma naroda FBiH. Ovo je dobar dan, i da se vidi da angažman sa izmjenama Ustava FBiH, amandmanima, fukcionira. Funkcionalnost se vratila - napisao je Šmit.

U zvaničnom saopćenju iz OHR-a navedeno je da Visoki predstavnik pozdravlja današnje imenovanje u Domu naroda Parlamenta FBiH i na posljednju upražnjenu poziciju sudije u Ustavnom sudu FBiH. 

- Visoki predstavnik želi uputiti pohvale zbog današnje odluke delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Potpuno funkcionalan Ustavni sud FBiH, u punom sastavu, što omogućava tom sudu da izabere sudije na upražnjena mjesta u Vijeću za vitalni interes, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u obnavljanju vladavine prava i funkcionalnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je rekao da je ovo imenovanje važan korak u provođenju Paketa funkcionalnosti FBiH koji je donio 2. oktobra.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je današnje kompletiranja imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH, čime je osiguran nesmetan rad ove ključne institucije na poštovanju Ustava FBiH i sprečavanju daljnjih blokada. Visoki predstavnik je čestitao svim novoimenovanim sudijama Ustavnog suda FBiH.

Visoki predstavnik sada očekuje brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti, u skladu sa voljom birača izraženom na dan izbora. Ne može biti daljnjih odlaganja niti političkih igara koje bi držale FBiH kao taoca, dodao je visoki predstavnik - saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.