SLUŽBENA POSJETA SARAJEVU

Austrijska ministrica Edtstadler: Cilj je puno članstvo u EU za cijeli region, uključujući i BiH

Svakako zagovaramo dodjelu kandidatskog statusa BiH, ali u vezi s tim je potrebno izvršiti i određene reforme, istakla je

Karoline Edtstadler. Anadolija

H. J. I.

3.11.2022

Ministrica za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karoline Edtstadler izjavila je da Evropska unija nije kompletna bez svih šest zemalja regije Zapadnog Balkana te je dodala da nije zadovoljna tempom kojim se region, a naročito BiH, kretao u na putu evropskih integracija.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu sa saveznom ministricom za EU i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edtstadler.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tete-e-tete sastanak Brkića i Edtstadler, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije.


Rast cijena energenata i drugih roba

Nakon sastanaka, Brkić je kazao da su kroz političke konsultacije razgovarali o aktuelnim pitanjima evropske budućnosti BiH i svega što se dešava u našem susjedstvu.

- Zahvalan sam Republici Austriji i njenoj vladi na svoj potpori na bilateralnom i multilateralnom planu koju Austrija pruža BiH, a danas smo fokus imali na tome da na predstojećem Vijeću Evropske unije BiH dobije kandidatski status. Upoznao sam cijenjenu ministricu da je fokus institucija BiH ispunjavanje uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa - kazao je Brkić.

Pozdravivši odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o produženju misije EUFOR-ALTEA, Brkić je kazao da je zahvalan Austriji i za dugoročnu podršku u kontekstu održavanja mira i stabilnosti u BiH.

- Razgovarali smo i o usklađivanju vanjskopolitičkih stavova BiH sa stavovima Evropske unije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i približavanju i na isti način usklađivanju vizne politike BiH sa viznom politikom Evropske unije, a sve u kontekstu smanjenja broja ilegalnih migranata koji koriste ovaj prostor kako bi došli do zapadne Evrope. U kontekstu regionalne saradnje, budući da se upravo odvija samit Berlinskog procesa, razgovarali smo o važnosti nastavka regionalne saradnje i važnosti Berlinskog procesa kao pravog formata u kontekstu jačanja sloboda kretanja na jugoistoku Evrope, a sve s ciljem našeg približavanja ka članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Brkić.

Ističući kako je Austrija najveći investitor u BiH, Brkić je kazao da su na današnjem sastanku razgovarali i o ekonomskim temama i izazovima koji su pred privredama BiH i Evropske unije u jeku rasta cijena energenata i drugih roba.

Austrijska savezna ministrica Edtstadler je novinarima kazala da je zadovoljna što je nakon tri godine mandata stigla u ovu dvodnevnu zvaničnu posjetu u okviru koje će sutra posjetiti i Banja Luku.

- Ja dolazim iz Salzburga i zapravo cijela Austrija je vrlo tijesno povezana sa Bosnom i Hercegovinom na različitim razinama, historijski, kulturno i privredno i upravo ovom posjetom i našim pristupom prema BiH želimo da se naša saradnja produbi, naročito u ovo vrijeme kada svi stojimo pred velikim izazovima u različitim formama. Radosna sam da su dobre i značajne brojke koje ilustruju našu privrednu saradnju i da je Austrija broj jedan kada su u pitanju strane investicije u BiH, da Austrija nosi i epitet graditelja mostova prema Zapadnom Balkanu i da je pouzdan partner - kazala je Edtstadler.



Edtstadler je naglasila da Evropska unija nije kompletna bez svih šest zemalja regije zapadnog Balkana te je dodala da nije zadovoljna tempom kojim se region, a naročito BiH, kretao na putu evropskih integracija. Dodala je da je neophodno napraviti napredak i iskorake na tom planu.

- Mi smo se svojski zalagali za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini još u ljeto ove godine i veoma nam je drago da je uslijedila takva preporuka Evropske komisije. Zagovaramo da to i bude realizirano i da bude prekretnica u kretanju BiH prema članstvu u Evropskoj uniji. Želim podcrtati da je cilj puno članstvo u Evropskoj uniji za cijeli region, uključujući i BiH. Mi ne želimo da vidimo duple standarde, različite klase kada se radi pristupanju pojedinih zemalja. Svakako zagovaramo dodjelu kandidatskog statusa BiH, ali u vezi s tim je potrebno izvršiti i određene reforme. Raduje nas da postoje konkretni koraci na tom planu, kao što je jučerašnje kompletiranja sastava Ustavnog suda Federacije BiH - kazala je Edtstadler.

Ističući kako je Austrija iskreni prijatelj BiH, Edtstadler je kazala da je u prijateljstvu važno poštenje i iskrenost i da se u obavljanju reformi bude iskreno kako bi to prijateljstvo i podrška i dalje živjeli.

I Edtstadler je pozdravila produženje misije ALTEA u BiH i dodala je da je to važan okvir kako bi se potrebne reforme provodile u svim važnim oblastima, kao što su pravosuđe i borba protiv korupcije.

- Želim istaći i to da je proširenje Evropske unije na zapadnom Balkanu i piranje sigurnosti za Evropsku uniju i pitanje vjerodostojnosti same Evropske unije. Austrija je svjesna velikih izazova pred kojim stojimo i želimo dati aktivan doprinos u rješavanju svim pitanja, uključujući i migracije - kazala je Edtstadler.

Ukazujući na to da posao političara jeste i implementacija vizija, Edtstadler je kazala da su mladi izuzetno važna kategorija te je najavila Samit za mlade zapadnog Balkana koji će se održati 10. i 11. novembra, a na koji je pozvana i šefica bh. diplomatije Bisera Turković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.