DONESENA ODLUKA

Austrija odustaje od obavezne vakcinacije

Odlučili smo slijediti mišljenje stručnog povjerenstva i suspendirati tekst zakona koji nije proporcionalan opasnosti omikron varijante koronavirusa, kazala ministrica

Austrija, Beč. AGENCIJE

A. O.

9.3.2022

Austrijska vlada odlučila je odustati od zakona o obaveznom vakcinisanju samo mjesec dana nakon što je taj kontroverzni zakon stupio na snagu.

- Odlučili smo slijediti mišljenje stručnog povjerenstva i suspendirati tekst zakona koji nije proporcionalan opasnosti omikron varijante koronavirusa - rekla je ministrica za EU i ustav Karoline Edštadler na konferenciji za novinare u Beču.


Ponovo uvođenje

Austrija je, podsjetimo, jedna od rijetkih zemalja koje su uvele obaveznu vakcinaciju.

- Vlada će još jednom analizirati svoju politiku vakcinisanja za tri mjeseca te i dalje ima opciju fleksibilne reakcije na razvoj događaja - rekao je novinarima danas Džohanes Rauh, koji je ove sedmice imenovan ministrom zdravstva.

I on i ministrica Edštadler rekli su da bi se mjeru moglo ponovno uvesti bude li potrebno.


Zaraznija varijanta

Podsjetimo, zakonom koji je na snagu stupio prije mjesec dana bile su predviđene novčane kazne do 3.600 eura za one koji se odbiju da se vakcinišu. Kažnjavanje je na snagu trebalo stupiti sredinom marta, a prije toga su vlasti samo izdavale upozorenja.

Odustajanje od obavezne vakcinacije dolazi u trenutku kad vlade širom Evrope ukidaju ili ublažavaju većinu protuepidemijskih mjera. Naime, dominantna varijanta koronavirusa na svijetu postao je omikron, koji dovodi do manje hospitalizacija iako je puno zarazniji od ranijih varijanti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.