U SARAJEVU

Džaferović se sastao sa ministricom Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja: Razgovarali o saradnji

Sagovornici su pozdravili odluku UN-a o produženju mandata EUFOR-a u BiH

Edtštadler i Džaferović. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

4.11.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa saveznom ministricom Republike Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolinom Edtštadler (Edtstadler).

Predsjedavajući Džaferović je na početku razgovora istakao da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da se saradnja veoma uspješno razvija u politici, ekonomiji, kulturi, odbrani, obrazovanju i svim drugim oblastima.


Ubrzani put

Zahvalio je na snažnoj podršci Republike Austrije pri donošenju preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, naglasivši da za BiH posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika, a naročito saveznog kancelara Karla Nehameta (Nehammera), koji podržavaju ubrzani put BiH, a i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ka članstvu u EU.

Istakao je da se Republika Austrija, kao bliski prijatelj BiH, od samog početka zalagala za brz napredak BiH u procesu pridruživanja EU.

Ministrica Edtštadler rekla je da Republika Austrija čvrsto stoji na pozicijama BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana koje se tiču njihove integracije u EU.


Prisustvovali i savjetnici

Ocijenila je da u BiH naredni period treba iskoristiti da se postigne što više iz preporuka EU kako bi do kraja godine zaista i dobila kandidatski status za članstvo u EU, izrazivši očekivanja da će se to i desiti.

Predsjedavajući Džaferović posebno je ukazao na činjenicu da je Republika Austrija na ekonomskom planu jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, i što je posebno značajno, investicijskih partnera u BiH sa više od milijardu eura direktnih investicija.

Razgovarano je i o nedavno završenim Općim izborima u BiH, uz konstataciju da je sada potrebno što prije implementirati njihove rezultate, kako bi se moglo krenuti u neophodne reforme. Sagovornici su pozdravili odluku UN-a o produženju mandata EUFOR-a u BiH.

Sastanku su, u ime članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, prisustvovali njihovi savjetnici Ana Trišić-Babić i Slaven Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.