INSTITUT KANADA

Ramić uputio pismo Šmitu: Sankcionišite dužnosnike koji finansiranjem filma "RS: Borba za slobodu" negiraju zločin

Film je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođača agresije i genocida u BiH, navodi Ramić u pismu

Ramić: Film negira genocid. TWITTER / ARMIN DURGUT / PIXSELL

A. O.

9.11.2022

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

Pismo prenosimo u cjelosti: 

Vaša Ekselencijo,

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), prvi put u BiH postoji pravni osnov i zakonsko uporište za prijavljivanje i sankcionisanje onih koji javno negiraju genocid u Srebrenici.

U ime mnogih građana u i van BiH, IGK Vas poziva da u skladu sa vašim ovlaštenjima, a na osnovu gore navedenih izmjena i dopuna Krivičnog Zakona BiH sankcionišete izabrane dužnosnike koji putem finansiranja filma "RS: Borba za slobodu" kanadskog autora Borisa Malagurskog zataškavaju, odnosno negiraju zločin genocida u BiH.


Sankcije za dužnosnike

Navedeni film je glorifikacija zločina. Po mišljenju mnogih svjetskih poznatih aktivista i stručnjaka trebali ste reagovati odmah poslije prikazivanja filma u Banjoj Luci.

Film je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu projektanata i izvođača agresije i genocida u BiH. Film ovjerava djelo projektanata i izvršilaca genocida u BiH i daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj velika Srbija na račun uništenja države BiH. Filmom je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija. Filmom su i ponižene žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta

Podsjećamo Vas da je našu peticiju za zaustavljanje filma Borisa Malagurskog potpisalo gotovo 35.000 osoba iz cijelog svijeta. IGK je poslao spisak potpisnika peticije premijeru Kanade, predsjedniku SAD i svim bitnim relevantnim političkim i akademskim subjektima u svijetu.

Imajući u vidu da poticanje na genocid, govorom mržnje i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin, pozivamo Vas da sankcionišete navedene dužnosnike i subjekte koji finansiraju film.

Kako se žrtve mogu nadati istini i pravdi pored autora poput Borisa Malagurskog koji revidira historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu u cilju izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje Velike Srbije koja još nije poražena.


Film razara ljudski duh i svijest

Zato svaka premijera ovog filma ostaje zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji čovječanstva.

Pozivamo Vas da djelujete u ovom slučaju jer film razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom. Film jeste ponizio žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na strani kvazi umjetnika Borisa Malagurskog. Budite i vi na strani istine i pravde.

Zahvaljujemo Kancelariji Visokog predstavnika što ste saslušali naše argumente. Bili bismo zahvalni za priliku da se sastanemo i razgovaramo o ovim temama.

Zahvaljujemo na pažnji i, kao uvijek, stojimo Vam na raspolaganju za svaku pomoć i suradnju.

S poštovanjem,

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), saopćeno je. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.