29. GODIŠNJICA

Eldin Palata o rušenju Starog mosta: "Stari" je za nas bio više od mosta

Most je obnovljen i ponovo otvoren u julu 2004. godine

Eldin Palata: Težak trenutak. PRINTSCREEN / AA

A. O. / Anadolija

9.11.2022

Mostarac Eldin Palata je kao mladi borac Armije Bosne i Hercegovine snimio vlastitom kamerom tužni čin rušenja Starog mosta na današnji dan 1993. godine, a tim povodom je kazao da mu je najteže palo to što su neki rušitelji slavili taj čin zločina.

Danas se navršava 29. godina od rušenja Starog mosta, simbola Mostara i Bosne i Hercegovine. Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine. Srušen je 9. novembra 1993. granatama ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tokom udruženog zločinačkog poduhvata presuđenog u Haagu.

Most je obnovljen i ponovo otvoren u julu 2004. godine, ali trenutak rušenja "Starog" tužni je čin koji Mostarci ne zaboravljaju, a među njima i Palata koji je snimio te dramatične trenutke pada u Neretvu.

- Taj dan je prelijep bio, sunčano. Pošao sam kući da se osvježim, da se okupam. Naravno, morali smo se sakrivati od snajpera, pa smo išli kroz bašte Neretvom. Od svukud su pucali snajperi. Taj dan kad sam vidio kako izgleda Stari most, ja sam morao potrčati da ga slikam – prepričava Palata.

Dodao je da je 8. novembra bio više granatiran, nego što je 9. novembra. Istakao je da ga niko nije htio rušiti. Prva kiša ili drugo opterećenje bi most srušilo.

Kazao je da je snimao most, počelo je granatiranje i potom je desni dio strane pogođen, nakon čega se srušio. Kaže da mu je to najgori dio bio.

- Zašto slavite ubistvo nekoga, nečega? "Stari" je za nas bio više od mosta – izjavio je Palata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.