SREBRENICA

Ezani i mektebi uljepšavaju život povratnicima u najudaljenijim selima Luci i Kruševom Dolu

Mještani imaju priliku da u svojim obnovljenim džamijama obavljaju sve dnevne i noćne namaze

Džamija u Kruševom Dolu: Džuma-namaz posljednjeg petka u mjesecu. Avaz

Piše: S. Smajlović

11.11.2022

U najudaljenijim srebreničkim planinskim selima Luci i Kruševom Dolu, u kojima ima oko 120 povratnika, aktivirani su džemati pa se ezani čuju za svaki namaz, dok je mektepska nastava organizirana svakog vikenda tokom školske godine.

Dogovoreno je da se džuma-namazi tri petka klanjaju u Luci, a posljednji u mjesecu u Kruševom Dolu. Za vjerske obrede zadužen je Fetah ef. Ramić iz Luke, inače student islamskih nauka u Sarajevu, koji živi u svom rodnom selu.

Mladi imami

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić za „Avaz“ je rekao da džematlije i dijaspora u vidu stipendije finansiraju rad ef. Ramića, koji je izrazio želju da obavlja dužnost imama u svom selu u naredne četiri godine.

- Aktiviranje džemata u Luci i Kruševom Dolu imaju veliki značaj za povratnike ovih planinskih sela te im svakodnevno uljepšavaju život. Oni imaju priliku da u svojim obnovljenim džamijama obavljaju sve dnevne i noćne namaze - kazao je ef. Peštalić.

Ef. Peštalić: Veliki značaj. Avaz

Dodao je da su prethodnih godina aktivirani vjerski život i mektepska nastava u džematima Osmače, Sućeska, Dobrag, Gornja Daljekošta, Osat, Gornji Potočari i Gostilj. U svim aktiviranim džematima postavljeni su visokoobrazovani i mladi imami.

Inače, oko 300 mališana, u svim aktivnim džematima, računajući i džemat Čaršijske džamije u centru grada, pohađa mektepsku nastavu.

Obnovljena 21 džamija

Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u srebreničkoj općini bile su 23 džamije. Osim u Luci i Slapovićima, gdje su džamije zapaljene, sve su ostale minirane i do temelja porušene. Prema podacima Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, do sada je obnovljena 21 džamija, a jedna je i novoizgrađena u mjestu Podgaj.

Osim džamije u Klotjevcu, koja je završena, još ostaje da se obnovi džamija u rudarskom naselju Sase kod Srebrenice i Begića džamija u prigradskom naselju Vidikovac. Zvanično otvorenje obnovljenih džamija u Poznanovićima i Klotjevcu planirano je naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.