UOČI SJEDNICE SENATA UNSA

Dekanesa Medicinskog fakulteta brani Sebiju Izetbegović: Zaustavite neprimjerene pritiske na profesoricu

Moramo stati u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva svih članova naše akademske zajednice... - navodi se između ostalog u pismu

Izetbegović i Valjevac: Zaustaviti napade. Facebook

Piše: A. Č.

10.11.2022

Senat Univerziteta u Sarajevu danas sa početkom u 13 sati održat će vanrednu sjednicu na kojoj će biti dvije tačke dnevnog reda, a jedna od njih je način stjecanja i revizija diploma. 

Članovi senata raspravljat će i odlučivati o diplomama generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Sjednici bi trebali prisustvovati rektor UNSA, prorektori, predstavnici (dekani) fakulteta, instituta i ostali članovi.

Među njima je i Medicinski fakultet koji je, zbog pisanja medija o najavi ove sjednice, imao potrebu da reagira, kako bi "stali na stranu" svog uposlenika, Sebije Izetbegović.


U otvorenom pismu koje potpisuje dekanesa Amina Valjevac, između ostalog, traže da se zaustave neprimjerene pritiske na profesoricu Izetbegović.

- Ne smijemo se navići da su sve učestaliji, neodmjereni i neprikladni medijski napisi, izjave i kampanje, vođene raznim motivima koje nimalo bezazleno ugrožavaju ugled, ljudsko dostojanstvo i osjećaj sigurnosti naših kolega. Moramo stati u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva svih članova naše akademske zajednice... - navodi se između ostalog u pismu.

Pismo podrške. Avaz

Dalje dodaje da je njena odgovornost, kao člana kolektiva Medicinskog fakulteta, da skrene pažnju na konstantne neprimjerene pritiske na uvaženu prof. dr Sebiju Izetbegović.

U pismu je podsjetila da je diploma Izetbegović bila predmet inspekcija i drugih provjera.

- Apelujemo da se u donošenju stavova i odluka koje se tiču naših kolegica i kolega vodimo dokazima, i još bitnije tumačenjem dokaza od strane nadležnih i stručnih institucija ove države - navodi, između ostalog, u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.