SRAMOTNA ODLUKA

OV Hadžići dalo saglasnost za izgradnju male hidroelektrane: Ovo su vijećnici koji su potpisali smrtnu presudu rijeci Lepenici

Od ukupno 27 vijećnika, 17 ih je glasalo "za"

Vijećnici koji su podržali građenje male hidroelektrane na rijeci Lepenici. Facebook

E. Ć.

10.11.2022

Općinsko vijeće Hadžići danas je donijelo odluku o davanju saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane "Toplica 3" na rijeci Lepenici. Tu odluku podržalo je 17 od ukupno 27 vijećnika.

Podsjetimo, Vlada i Parlament FBiH su ranije usvojili odluke i zakonsko rješenje o zabrani izgradnje novih mHE i iako je još uvijek na snazi Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH.

No, za to nije marila lokalna vlast u Hadžićima, odnosno vijećnici SDA, izuzev suzdržanog Muhameda Dupovca, Naroda i pravde Hadžići (dio), SBiH Hadžići, Platforme za progres - Hadžići i BPS. Nisu iskoristili priliku da sačuvaju još jednu rijeku na kojoj do sada nije izgrađena nijedna mala hidroelektrana, a u svemu je nezaobilaznu ulogu imao i načelnik Hamdo Ejubović (SDA).

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT objavila je na svojoj Facebook stranici imena vijećnika koji su podržali izgradnju male hidroelektrane "Toplica 3". To su: Dženan Rizvo (SDA), Alma Ejubović (SDA), Aida Pehlivan (SDA), Sedin Dajdžić (SDA), Nedžad Karić (SDA), Adnan Čorbo (SDA), Lejla Čomor (SDA), Arnela Mujić (SDA), Muharem Fišo (SDA), Zifet Đelko (SDA), Anela Šehić (NiP), Elvir Čekrlija (NiP), Almin Bašić (PzP), Rusmir Sušić (BPS), Mujo Ibrica (SBiH), Aldin Horman (samostalni vijećnik) i Salko Japalak (samostalni vijećnik). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.