NA LICU MJESTA

Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine BPK, skupštinska većina odlučila nastaviti zasjedanje

Prekidu sjednice prethodila je rasprava o imenovanju rukovodstva Skupštine, nakon što Klub Srba nije mogao postići saglasnost o prijedlogu svog kandidata

25 poslanika iz 13 političkih stranaka danas je preuzelo certifikate i dalo svečanu izjavu. A. Bajramović

Piše: Al. B.

15.11.2022

Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde prekinuta je kod izbora skupštinskog rukovodstva zbog nedostatka kvoruma, ali je skupštinska većina ipak odlučila nastaviti zasjedanje. Očekuje se da u popodnevnim satima imenuje predsjedavajućeg Skupštine i njegove zamjenike.

25 poslanika iz 13 političkih stranaka danas je preuzelo certifikate i dalo svečanu izjavu. Prekidu sjednice prethodila je rasprava o imenovanju rukovodstva Skupštine, nakon što Klub Srba nije mogao postići saglasnost o prijedlogu svog kandidata. Klub Srba u Skupštini BPK čine poslanice Daliborka Milović (LS) i Branka Cvijetić (Novi početak), koje su predložile same sebe, pa je ishod glasanja bio neriješen.

Skupštinska većina sastavljena od poslanika iz osam stranaka, predvođenih Narodom i pravdom i Novim početkom, namjeravala je svojom odlukom imenovati kandidata iz srpskog naroda, čemu su se protivili poslanici SDA i drugih stranaka koje nisu dio nove većine. Nakon jedne od pauza datih na zahtjev SDA, poslanici opozicije nisu se pojavili na nastavku zasjedanja. Konstituirajuća sjednica Kantonalne skupštine tako je privremeno prekinuta. Zbog opstrukcija dijela poslanika i predsjedavajuće Skupštine iz prethodnog saziva, 14 poslanika potpisalo je zahtjev da sjednica ipak bude održana, za njeno sazivanje zadužili su najstarijeg među njima - Rasima Mujagića, pa se sjednica nastavlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.