ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE

Zloupotreba pacijenata u Sarajevu: Lažne dijagnoze za skupocjene lijekove

Nakon što je slučaj provjeren utvrđeno je da je neko provalio u sistem i iskoristio njegove lične podatke na osnovu čega su sebi izdavali recepte i podizali lijekove u apotekama

Oštećeni pacijent. AL JAZEERA BALKANS

S. S. / Al Jazeera Balkans

16.11.2022

U Kantonu Sarajevo se uočava sve više zloupotreba podataka pacijenata, gdje su kartonima upisivane nepostojeće dijagnoze s ciljem izdavanja recepata za skupe lijekove. 

Slučajeve malverzacija otkrila je Al Jazeera Balkans nakon što im se javio Erol Prašljivić, oštećeni zdravstveni osiguranik, koji je za pripisanu lažnu dijagnozu saznao prilikom dolaska u Dom zdravlja samo zbog promjene adrese u zdravstvenom kantonu.

- Pita me doktorica kako vi sa ovim šećerom. Ja rekoh "Kojim šećerom?". Kaže ona "primate inzulin". Kažem ja da ne primam. Mislim pogriješila je karton. Kaže ona pa vi ste i na antidepresivima. Rekoh "ja stvarno nemam pojma o čemu vi pričate" - kaže on.

Nakon što je slučaj provjeren utvrđeno je da je neko provalio u sistem i iskoristio njegove lične podatke na osnovu čega su sebi izdavali recepte i podizali lijekove u apotekama.

Ovakvim slučajevi su zabilježeni s imenima više različitih ljekara za koje se sumnja da su  zloupotrijebili šifre sa kojih se pristupa sistemu, a zbog čega je tužilaštvo zaprimilo dvije nove prijave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.