U SOFIJI

Cikotić se sastao sa ministrom MUP-a Bugarske: Razgovarano o saradnji i unaprijeđenju odnosa

U tom pogledu BiH i Bugarska će u narednom periodu pojačati razmjenu informacija i pozitivnih iskustava u suprostavljanju ilegalnim migracijama i upravljanja ovim procesom

Cikotić i Demerdzhiev. ms bih

A. O.

17.11.2022

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sastao se danas u Sofiji sa zamjenikom premijera za javni red i sigurnost i ministrom unutrašnjih poslova Bugarske Ivanom Demerdzhievim. Iako je ovo je prva zvanična bilateralna posjeta ministra sigurnosti BiH Bugarskoj, naglašeno je da su saradnja ali i prijateljske veze između dvije zemlje izuzetno dobre, koje se temlje i na činjenici da je Bugarska prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o trenutnoj saradnji i mogućnostima unaprijeđenja odnosa u oblasti sigurnosti, kao i ključnim sigurnosnim izazovima koji iziskuju zajednički i efikasniji regionalni odgovor.


Ilegalne migracije

Posebno je u fokusu bila trenutna situacija u oblasti migracija u regionu, te mogućnosti za unaprijeđenje saradnje dvije zemlje. U tom pravcu dogovoren je nastavak razmjene iskustava između nadležnih policijskih agencija za borbu protiv ilegalnih migracija.

Naglašeno je da su ilegalne migracije test za sigurnosne agencije da li mogu adekvatno odgovore na ovaj složeni izazov i pruže sigurnost građanima, ali i međusobnu saradnju zemalja regiona i pružanja odgovora na zajedničke sigurnosne prijetnje. 

U tom pogledu BiH i Bugarska će u narednom periodu pojačati razmjenu informacija i pozitivnih iskustava u suprostavljanju ilegalnim migracijama i upravljanja ovim procesom.


Sa današnjeg sastanaka u Sofiji, Bugarska. ms bih

Zaštita i spašavanje

Ministar Cikotić je istakao da će prioritet BiH u narednom periodu biti na povratku migranata u njihove zemlje porijekla, što je uz druge mjere koje je BiH primjenjivala u posljednje dvije godine dovelo do veoma zadovoljavajuće migracijske situacije u BiH.

Također, ministri Cikotić i Demerdzhiev su se usaglasili o potrebi unaprijeđenja saradnje u oblasti zaštite i spašavanja, te će u narednom periodu ekspertski timovi započeti pregovore o sporazumu kojim će biti definirane efikasnije procedure i pružanje pomoći u slučaju prirodne i druge nesreće.

Tokom posjete Sofiji, delegacija Ministarstva sigurnosti posjetila je Direktorat granične policije Bugarske, gdje su prezentirane aktivnosti u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima te Državnu agenciju za nacionalnu zaštitu (SANS) gdje je razgovarano o iskustvima i mjerama u borbi protiv terorizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.