AFERA "RECEPTI"

Ured za borbu protiv korupcije formirao predmet: Koji doktor je varao pacijente u Sarajevu

Jučer je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, za portal "Avaza" kazao je da nadležni organi moraju pod hitno otkriti počinioce teških zloupotreba podataka pacijenata, naročito jer se, kako je rekao, radi o ljekarskoj profesiji

Oštećeni pacijent. SCREENSHOT / AL JAZEERA

Piše: M. Aš.

18.11.2022

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo formirao je predmet zbog afere "Recepti".

Podsjećamo, pojavile su se informacije da su u kartonima upisivane nepostojeće dijagnoze s ciljem izdavanja recepata za skupe lijekove. Ova afera se otkrila tako što je pacijent Erol Prašjivić saznao je da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu.

Podsjećamo, jučer je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, za portal "Avaza" kazao je da nadležni organi moraju pod hitno otkriti počinioce teških zloupotreba podataka pacijenata, naročito jer se, kako je rekao, radi o ljekarskoj profesiji.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

- ZZOKS kroz svoj informacijski sistem MEDIT, može brzo i tačno utvrditi koji je doktor to zloupotrijebio zajedno sa apotekom koja je u tome učestvovala. Ministarstvo zdravstva će sigurno istrajati da se krivci otkriju i drastično kazne - kazao je Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.