ODRŽANA SJEDNICA

Vlada Posavskog kantona donijela niz odluka: Dodijelit će se i stipendije

Neophodno je zato bilo pristupiti izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava, definirati projekte, kao i utvrditi visinu potrebnih sredstava

Sa održane sjednice. Vlada Posavskog kantona

A. O.

18.11.2022

Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Programa utroška sredstava iz Granta za vodoprivredu utvrđenog budžetom za ovu godinu usvojila je Vlada Posavskog kantona.

Između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, 22. jula sklopljen je Ugovor o sufinansiranju projekta: Uređenje odvodne kanalske mreže na prostoru Posavskog kantona u iznosu od 190.000,00 maraka, a sredstva su uplaćena na depozitni račun kantona, te Odlukom Vlade PK o unosu i raspoređivanju transfera u kantonalni budžet za 2022. godinu, unesena i raspoređena u razdjelu 19. Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (Grant za vodoprivredu).

Neophodno je zato bilo pristupiti izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava, definirati projekte, kao i utvrditi visinu potrebnih sredstava, saopćeno je sa sjednice Vlade koja je održana u četvrtak.


Jednogodišnje stipendije

Također je usvojena i Odluka odobravanju izdvajanja sredstava iz budžeta PK za 2022. godinu za sufinansiranje projekata zaštite okoliša u ukupnom iznosu od 226.000 KM, u svrhu unapređenja kvaliteta okoliša i prostora tog kantona, podršci u realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša.

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli jednogodišnjih stipendija redovitim studentima za akademsku 2022./2023. godinu.

Odlučeno je naime da, pored stipendija dodijeljenih ranijih godina, dodijeliti 49 novih jednogodišnjih stipendija redovnim studentima na visokoškolskim ustanovama za akademsku 2022./2023. godinu i to: učenicima generacije – 3 stipendije, po osnovi uspjeha – 20 stipendija i po osnovi slabijeg socio-ekonomskog statusa – 26 stipendija.

Vlada PK kao jedan od osnivača Centra studiranja u Orašju pri Sveučilištu Mostar usvojila je proračunsko izdvajanje Sveučilištu u Mostaru u iznosu od 75.000 KM, navodi se u saopćenju.


Usvojeni zaključci

Vlada je usvojila i Odluku o postupku i trajanju financijske konsolidacije i restrukturiranju Kantonalne bolnice u Orašju.

Usvojen je Zaključak o prihvaćanju Informacije o implementaciji Zakona o sportu PK, kao i Zaključak o prihvaćanju Informacije o implementaciji Zakona o muzejima i osnivanju Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne".

Vlada PK je također usvojila Zaključak o proglašenju neradnog dana na području kantona 25. novembar 2022. godine (petak) povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Neradni dan se odnosi na uposlene u tijelima uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama na području PK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.