SA LICA MJESTA

Skupština HNK: Dostavljene kandidatske liste za Dom naroda Federalnog parlamenta

Iz HNK će biti pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan Ostali

S konstituirajuće sjednice. M. Smajkić

Piše: M. Sm.

21.11.2022

Politički subjekti koji participiraju u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona su ispoštovali dati rok da danas do 15 sati dostave liste sa imenima kandidata za Dom naroda Parlamenta F BiH.

Kako nam je potvrđeno iz Skupštine HNK iz reda hrvatskog naroda dostavljeno je sedam listi i to četiri iz HDZ-a BiH te po jedna iz HDZ-a 90, HRS-a , kao i DF-a.


Dvije liste iz reda Bošnjaka

Iz reda Bošnjaka dostavljene su dvije liste, po jedna od zastupnika iz SDA i SDP-a. Po jednu listu su dostavile tri zastupnice iz reda srpskog naroda, iz SDA, SDP-a i HDZ-a BiH. Također, predata je lista iz reda Ostalih od zastupnika iz SDP-a.

Inače, iz HNK će u Domu naroda Federalnog parlamenta biti devet zastupnika i to pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan Ostali.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) će, nakon što im Stručna služba Kantonalne skupštine liste pošalje, pozvati kandidate sa lista da potpišu izjavu o prihvatanju kandidature. Poslije ovjere kandidatskih listi, bit će zakazan nastavak konstituirajuće sjednice na kojoj će biti provedeni izbori, odnosno, zastupnici će tajno glasati za jednu od kandidatskih listi svog naroda.


Novi saziv konstituiran prošli četvrtak

Podsjetimo,novi saziv Skupštine HNK je konstituiran u prošli četvrtak, kada je svih 30 zastupnika preuzelo certifikate o dodjeli mandata. 

Formirani su klubovi Hrvata, za čijeg predsjednika je izabran Damir Džeba (HDZ BiH) te Klub Bošnjaka čiji je predsjednik Džafer Alić (SDA), dok će Klub Srba to naknadno učiniti.

Također, Alić je zajedno s Tomislavom Martinovićem (HDZ BiH) izabran u skupštinsko rukovodstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.