SARAJEVO

Plakalo se sastao sa specijalnim predstavnikom Slovenije za zapadni Balkan Frangešom

Plakalo je zahvalio Frangešu na svemu što Slovenija čini za evropski put BiH, te posebno na zalaganju za kandidatski status koji BiH očekuje na sjednici Evropskog vijeća u decembru

Plakalo i Frangeš. Fena

S. S.

21.11.2022

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo danas je u Sarajevu sa specijalnim predstavnikom Vlade Slovenije za zapadni Balkan Anžejem Frangešom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji.

Tokom susreta akcenat je stavljen na evropske integracije i ispunjavanje 14 prioriteta koje su pred BiH postavljene u okviru mišljenja Evropske komisije za članstvo unutar EU.

U tom pogledu Plakalo je zahvalio Frangešu na svemu što Slovenija čini za evropski put BiH, te posebno na zalaganju za kandidatski status koji BiH očekuje na sjednici Evropskog vijeća u decembru.

Istaknuto je da Slovenija, koja je punopravna članica EU, već nekoliko godina kao prijateljska zemlja snažno podržava sticanje statusa kandidata za BiH i prepoznaje važnost integrisanja BiH unutar EU.

Također, razgovarano je o važnosti ubrzane uspostave svih nivoa vlasti u BiH, kako bi se nastavilo sa implementiranjem svih prioriteta i ključnih zakona potrebnih za sticanje statusa kandidata i daljnjem napredovanju u oblasti EU integracija. Sastanku je prisustvovao i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.