GENERALNI DIREKTOR

Karamehmedović o Dodikovim kritikama: Javnost neće biti uskraćena za gledanje 18 utakmica, emitirat ćemo snimke

Postupajući po pravilima EBU-a i, u ovom slučaju, FIFA-e BHRT je pristupio procesu pregovaranja sa BH Telecomom i o svim fazama pregovora, u skladu sa traženom dokumentacijom uredno obavještavao EBU i FIFA-u, kaže Karamehmedović

Belmin Karamehnedović. Avaz

Piše: Avaz.ba

23.11.2022

Lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se na Twitteru. Ovaj put kritikovao je ponašanje i rad BHRT-a, koji je nazvao "muslimanskim servisom".

- BHRT je onemogućavajući svim građanima, a posebno u RS, gledanje svih utakmica na Svjetskom prvenstvu u fudbalu još jednom potvrdio da je servis samo muslimana i da kao takav ne treba da postoji.

Odlukom da prenos 18 utakmica ustupe samo jednom muslimanskom telekom operateru, direktno su prekršili zakon i dodatno se identifikovali kao servis samo jednog naroda u BiH.

RS navija za Srbiju i nama utakmice Srbije može komentarisati samo onaj ko otvoreno navija za Srbiju - napisao je Dodik na Twitteru.

Tim povodom  pitali smo Belmina Karamehmedovića, generalnog direktora BHRT-a, zašto nije sklopljen ugovor i sa druga dva telekom operatera u BiH - m:telom ili Eronetom. Tako bi bi javnost i u manjem bh. entitetu, također mogla pratiti sve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru. 

On je za "Avaz" odgovorio:

- BHRT je kao ekskluzivni vlasnik prava SP Katar 2022. sa BH Telecomom d.d. ostvario partnersku saradnju potpisivanjem Memoranduma o međusobnoj saradnji na obezbjeđivanju medijskih prava najvažnijih međunarodnih sportskih događaja i dostupnosti istih svim građanima Bosne i Hercegovine o čemu je javnost u Bosni i Hercegovini obavještena na Press konferenciji koja je održana u sjedištu BH Telecoma 20. maja 2022. i koja je uživo prenošena i na programima BHRT-a, o čemu su uredno obavjestili i ostali mediji.


Osim toga, 14. jula 2022. BHRT i BHTelecom su održali Press konferenciju posvećenu potpisivanju Ugovora o sublicenciranju medijsksih prava SP Katar 2022. kada je javnost Bosne i Hercegovine na isti način obavještena da je BHTelecom stekao prava za emitiranje utakmica SP Katar na svojim servisima, o čemu ste i vi izvjestili.

Postupajući po pravilima EBU-a i, u ovom slučaju, FIFA-e BHRT je pristupio procesu pregovaranja sa BH Telecomom i o svim fazama pregovora, u skladu sa traženom dokumentacijom uredno obavještavao EBU i FIFA-u.

Poštujući sve navedene procedure BH Telecom je dostavio svu dokumentaciju, koju su tražili EBU i FIFA njima na odobrenje, što uključuje i informacije o načinu emitiranja 18 utakmica koje su predmetom sublicence.

Tek po dobijanju suglasnosti od FIFA-e i EBU-a za sublicenciranje prava BH Telecomu, BHRT je pristupio sklapanju ugovora sa BH Telecomom.

Ono što je najbitnije u ovom slučaju cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini neće biti uskraćena za gledanje 18 utakmica dodijeljenih BHTelecomu (Moja TV) jer će iste biti emitirane u snimku istog dana na programu BHT 1.

Osim toga, važno je napomenuti da bi dio subliceniranih utakmica u svakom slučaju bio emitiran u snimku na programu BHT 1 zbog nemogućnosti BHRT-a da istovremeno emitira dvije utakmice jer BHRT ima samo jedan TV kanal - navodi u izjavi za portal "Avaza" Belmin Karamehmedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.