SREDNJOVJEKOVNI GRAD

Obilježen Dan državnosti BiH na Bobovcu, načelnik Kaknja: Ovdje nas je dovelo bosnoljublje, a od toga ne postoji ljepši osjećaj

Danas na ovom mjestu bosnoljubljem koje isijava iz naših srca prizivamo moćne vladare Stjepana Drugog i Tvrtka Prvog Kotromanića koji Bosnu učiniše snažnom i naprednom zemljom, rekao je Bajtarević

S. S.

25.11.2022

Obilježen Dan državnosti na Bobovcu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U historijski važnom Bobovcu obilježen je Dan državnosti BiH.

Na manifestaciji se obratio i Mirnes Bajtarević, načelnik Kaknja koji je poručio da je lijepo biti na kraljevskom gradu.

- Ovdje nas je dovelo bosnoljublje, a od toga ne postoji ljepši osjećaj. Bosanske krune na ovom mjestu odavno već nema, ali u simboličnom smislu ona je ovdje. Ona je u našim srcima. Ukrašena je najljepšim draguljima i sve dok mi ovdje budemo dolazili bosanske kruna neće biti osvojena i bačena u blato - naveo je Bajtarević.

"Nema kakva se sila na njih nije sručila"

Kazao ja da na tom mjestu s posebnim poštovanjem prizivaju bosanske bogumile.

- Ti prkosni i gordi bosanski bogumili su najhrabriji narod u historiji čovječanstva. Nema kakva se sila na njih nije sručila, a krivi su bili samo zato što su željeli biti svoji i slobodni. Iz njihove hrabrosti, njihovog prkosa, njihove jednostavosti i njihovih pogleda na život može se puno toga lijepoga i korisnoga naučiti. Danas na ovom mjestu bosnoljubljem koje isijava iz naših srca prizivamo moćne vladare Stjepana Drugog i Tvrtka Prvog Kotromanića koji Bosnu učiniše snažnom i naprednom zemljom - rekao je Bajtarević.

Hodočašće Bosni

Dodaje da tu prizivaju bosansko srednjvjekovlje, kako bi bilo podstrek i motivacija za jačanje patriotske svijesti.

- Izazovi srednjovjekovnih Bošnjana su bili teški, ali su ih savladavali svojom hrabrošću, ali i mudrom diplomatijom. Ovo naše današnje okupljanje je hodočašće Bosni. Ovo je naš najbolji dokaz da BiH nije nastala u Dejtonu. Bosna i Hercegovina ima hiljadugodišnji kontinuitet posebnosti i samosvojnosti. Od svog slavnog srednjovjekovlja, BiH nadživljava i moćna carstva, i okupatore, i razne ideologije i agresije - zaključio je Bajtarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.