GRAĐANI IMAJU PROBLEMA

Pulmologinja Gorana Krstović za “Avaz”: Domovi zdravlja i bolnice puni pacijenata, zagađen zrak veoma štetan

Preporuka je da se zaštite nos i usta i da boravak vani bude što je moguće kraći

Krstović: Imamo veliki broj pacijenata koji se javljaju sa tegobama. Facebook

Piše: N. Ćorović

27.11.2022

U proteklih nekoliko dana, kao i u narednom periodu zbog vremenskih uvjeta, građani Kantona Sarajevo udišu izuzetno nezdrav i opasan zrak. 

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas je treći na listi najzagađenijih u svijetu, zbog čega je proglašena i epizoda "Pripravnosti" za područje KS. 



Najviše štetno za malu djecu, tinejdžere, kao i stariju populaciju

Pulmologinja Gorana Krstović, za portal “Avaza” kazala je da ovakvo zagađenje zraka predstavlja veliki problem za građane tokom cijele zime.

- Ovo zagađenje je veoma štetno, prije svega za malu djecu, tinejdžere, kao i stariju populaciju, pacijente koji boluju od plućih bolesti koje se odnose na hronično-opstruktivnu bolest pluća, alergiju i astmu. Ono što se može preporučiti građanima jeste da se prilikom izlaska u jutarnjim satima, kada je najveća vlažnost i najveći procenat zagađenja, zaštite nos i usta i da njihov boravak vani bude što je moguće kraći – kazala je Krstović za "Avaz".



Pojasnila kakvi se simptomi javljaju

Ona je istakla da je veoma bitno i zračiti prostorije, jer stajaći zrak dodatno može pogoršati situaciju kod bolesnika.

- Stajaći zrak jako pogoduje bakterijama, virusima i drugim štetnim česticama i gasovima koji bi se mogli nakupiti i štetno djelovati na naš respiratorni sistem. Trenutačna situacija u Domovima zdravlja i bolnicama je jako loša. Imamo veliki broj pacijenata koji se javljaju sa tegobama, prvo nastupa kašalj, i to ih drži nekoliko sedmica. Pogoršane su hronično-opstruktivne bolesti pluća, pacijenti se žale da im smeta zagađenost zraka, vlažnost, a tu su i djeca sa upalama grla i pluća. Nisu isključene ni infekcije, a sve je to posljedica aerozagađenja – navela je Krstović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.