"AVAZ" NA LICU MJESTA

Obilježena godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića: Da se više nikada i nikome ne ponovi

Ubijeni su Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić

Piše: H. J. I.

29.11.2022

Smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero naših sugrađana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće i odala počast žrtvama masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Na tom mjestu prije 29 godina eksplodirao je minobacački projektil kalibra 120 milimetara, od čijeg dejstva je smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero naših sugrađana. 

Granata je ispaljena s agresorskih položaja koji su se nalazili na području Hladivoda. Tom prilikom, ubijeni su Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Svim prisutnima se obratio Davor Čičić, ministar finansija u Vladi KS.

- Na današnji dan prije 29. godina sa položaja Vojske RS na Hladivodama ispaljene su minobacačke granate kalibra 120 milimetara koje su na ovom mjestu ubile sedam a ranile četvoro Sarajlija. Svirepa ubistva i masakri građana širom Sarajeva i BiH nisu bili slučajni i to uvijek treba ponavljati. 

Jer kako objasniti stravična ubistva koja su se dešavala tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, u redovima za vodu kod pivare, u Ferhadiji u redu za hljeb, pijaci Markale, Gradskoj tržnici.... Kako ih objasniti nego kao plansko i sistematičko ubijanje građana. Svake godine se sjetimo naših stradalih sugrađana, zato smo se danas i okupili ovdje kako se ovi prizori više nikada i nikome ne bi ponovili - poručio je Čičić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su porodice ubijenih, predstavnici Općine Centar, predstavnici Grada Sarajevo te Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.