SIMBOL OTPORA TERORU

Međunarodni dan studenata

Sjećanje na prve žrtve nacističkog terora, 1939. godine, kada su nacisti ubili nekoliko, a više od 1.200 čeških studenata poslali u konc-logore

Međunarodni dan studenata. studentski.hr

I.P.

17.11.2023

Danas se obilježava Međunarodni dan studenata, kao simbol otpora bespravlju i teroru, te sjećanja na prve žrtve nacističkog terora, 1939. godine, kada su nacisti ubili nekoliko, a više od 1.200 čeških studenata poslali u koncentracione logore, zbog protesta protiv okupacije Češke.

Nakon Minhenskog sporazuma, 1938. godine, Treći rajh je okupirao Sudetsku oblast, a već naredne godine i Češku, koju je prethodno odvojio od Slovačke. Protektor Češke i Moravske Konstantin fon Nojrat preimenovao je Karlov univerzitet u Pragu i nazvao ga Njemački Karlov univerzitet u Pragu. S početkom školske godine 1939., Univerzitet je potčinjen direktno Berlinu i preimenovan u Rajhsuniverzitet.

Revolt studenata

Sve ovo izazvalo je revolt studenata. Studenti Medicinskog fakulteta su 28. oktobra izašli na protest protiv okupacije, na dan čehoslovačke nezavisnosti, koja se proslavljala od 1918. godine. U nacističkom pokušaju razbijanja demonstracija, teško je povrijeđen student medicine Jan Opletal, koji je 11. novembra preminuo od posljedica ranjavanja.

Opletalova sahrana, 16. novembra 1939., okupila je veliki broj studenata i ponovo izazvala njihov revolt. Zbog toga su nacističke vlasti 17. novembra odlučile da zatvore sve univerzitete u okupiranoj Češkoj do kraja rata. Istog dana je ubijeno devet profesora i studenata, koji su prisustvovali sahrani Opletala. Uhapšeno je više od 1.800 studenata, a više od 1.200 ih je poslato u koncentracioni logor Zahsenhauzen. U logoru je preminulo između 20 i 35 studenata.

Uslijedio je pokušaj čeških studenata da ubijede svoje kolege na međunarodnom planu, da proslavljaju 17. novembar kao dan studenata i antifašista, koji je i proglašen u Londonu, 16. novembra 1941. godine, na sastanku predstavnika evropskih vlada. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.