PROPISI O POREZU

Iz UIO BiH za "Avaz": Svaki izvoz preko granice mora pratiti odgovarajuća carinska dokumentacija, PDV se ne plaća u svrhu određenih dobara

Tvrde da je ovakav vid mogućih prevara puno podesniji za realizaciju na većem teritoriju radi otežavanja praćanje kretanja pošiljki, odnono ostvarenog prometa

UIO BiH: Plaćanje poreza je neizbježno. AVAZ / JABUKA TV

Piše: A. Ovčina

2.12.2022

Velika evropska prevara otkrivena je tako što je Ured evropskog tužioca (EPPO) saopćio da je jedna kompanija oštetila državu neplaćanjem poreza.

Naime, ono što se dešavalo jeste da je jedna kompanija iz Portugala prodavala elektornske uređaje drugoj preko granice prilikom se čega ne bi plaćao porez. Prva kompanija bi dostavila robu u skladišta druge države, a druga kompanija bi određene artikle prodavala putem internet pa bi na taj način dobijala novac kao i sredstva za porez.


Zakonom propisane mjere i radnje

Na taj način izbjegavalo ni se plaćanje poreza od strane druge kompanije čije je to bilo zaduženje, a koji su uplaćivali novac na offshore račune. Na upit "Avaza" IZ UIO BiH kazali su da ovakvi slučajevi nisu do sada zabilježeni u našoj državi.

Tvrde da je ovakav vid mogućih prevara puno podesniji za realizaciju na većem teritoriju radi otežavanja praćanje kretanja pošiljki, odnono ostvarenog prometa.

- U sistem PDV-a u BiH gdje svaki promet preko granice (izvoz) mora pratiti odgovarajuća carinska dokumentacija za čiju kontrolu i evidentiranje je opet nadležna UIO i gdje je redovan izvoz dobara iz carinskog područija BiH, saglasno članu 27. Zakona o PDV-u, oporezovan nultom stopom (uslovno kazano oslobođen) interes domaćeg obveznika bi trebao biti već u tome da svoju robu plasira na ino tržište zbog mogućnosti zadržavanja cjelokupnog ulaznog PDV-a koji je na tu robu pratio u momentu nabavke ili proizvodnje. S druge strane u ranijem periodu jeste bilo određenih drugih oblika PDV prevara, od kojih su neke blagovrmeno osujećene i protiv takvih subjekata, kao i protiv odgovornih lica u njima, su od strane službenika UIO preduzete sve zakonom propisane mjere i radnje – rečeno je za portal "Avaza" iz ove institucije.


Uredno ovjeren primjerak

U pogledu upita da li je bilo slučajeva da jedna kompanija drugoj preko granice proda neke proizvode, naprimjer elektroničke i da ista ne bi imala obavezu plaćanja poreza, iz UIO BiH navode da u tom slučaju, ukoliko bi se radilo zaista o redovnom izvozu dobara (pa i o elektronskim uređajima) PDV obveznik – izvoznik takvih dobara iz BiH bi, uz ispunjenje svih zakonom propisanih uslova (da je sačinjenja odgovorajuća carinska dokumentacija u nadležnoj carinskoj ispostavi, da je roba fizički prešla/istupila iz carinskog područija BiH, da obveznik posjeduje od strane carinskog službenika na istupnom prelazu uredno ovjeren 3/8 primjerak carinske deklaracije kojim se potvrđuje istup robe koja je predmetom izvoza iz carinskog područija BiH), svakako bio oslobođen od obračuna PDV (oporezovan nultom stopom), a sve saglasno članu 27. Zakona o PDV-u, poručili su za portal "Avaza" iz UIO BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.