KONSTITUIRANJE VLASTI

Evo ko iz HNK ide u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

U šešir idu dvije Hrvatice i tri Srpkinje

Piše: M. Sm.

1.12.2022

Tomo Martinović. M. SMAJKIĆ

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je započeta 17. novembra, danas su tajnim glasanjem svih 30 zastupnika izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Iz reda hrvatskog naroda dostavljeno je osam listi i to pet iz HDZ-a BiH te po jedna iz HDZ-a 90, HRS-a , kao i DF-a.

Tako su po tri glasa dobile liste Tomislava Martinovića, Damira Džebe, Olivera Solde i lista HDZ-a 1990, dok će liste Vesne Šunjić iz HRS-a i Ive Raguž iz HDZ-a BiH sa po dva glasa ići "u šešir", s obzirom na to da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti pet zastupnika iz hrvatskog naroda.

Iz reda Bošnjaka, koji će imati jednog zastupnika u Domu naroda, dostavljene su dvije liste. Riječ je o listama zastupnika iz SDA i SDP-a. Lista Džafera Alića iz SDA na kojoj je Irma Memidžan dobila je šest glasova, dok je ona iz SDP-a na kojoj je Ismet Lulić imala četiri glasa.

Po jedan glas imale su zastupnice iz reda srpskog naroda, odnosno liste Dragice Suše iz SDA, Zore Dujmović iz HDZ-a BiH i Vesne Saradžić iz SDP-a. Budući da se iz reda srpskog naroda iz HNK u Federalni parlament biraju dva Srbina, sve tri zastupnice idu u žrijeb.

Iz reda ostalih se bira jedan zastupnik, a to će biti Arman Zalihić koji je imao jedan glas. Inače, to je bila jedina lista iz reda Ostalih.

Time je, kako je novinarima potvrdio Martinović, okončana konstituirajuća sjednica, a sada predstoji da Centralna izborna komisija (CIK) BiH izvšri i zvaničnu verifikaciju, odnosno, žrijebanje.

Inače, zbog eventualnog sukoba interesa svog zastupničkog mandata se odrekao Slaven Zeljko iz HDZ-a BiH ,a umjesto njega je izabran Josip Grbavac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.