STAVOVI

Draško Aćimović, ekonomista i bivši bh. diplomata: Pomoći građanima da prežive zimu

Usvajanje zakona potrebnih za kandidatski status i hitne ekonomsko-socijalne mjere trebaju biti prioriteti novih vlasti

Piše: A. Bajramović

7.12.2022

Aćimović: Nema vremena za čekanje. AVAZ

Usvajanje zakona potrebnih za kandidatski status i hitne ekonomsko-socijalne mjere pomoći stanovništvu da preživi zimu trebaju biti prioriteti novih vlasti.


Ubrzati proces

Kazao je ovo za „Avaz“ ekonomski stručnjak i bivši bh. diplomata Draško Aćimović.

- Vidimo i podršku međunarodne zajednice da se brzo uspostavi vlast, jer vremena za čekanje više, zaista, nema. Mora se brzo završiti sa svim procesima, moramo se priključiti civiliziranom svijetu i to je suština koalicionog dogovora koji je napravljen između HDZ-a i “osmorke”. Kandidatski status ima određene uslove i već na prvoj sjednici Parlamenta treba usvojiti zakone o VSTV-u, odnosno sukobu interesa - rekao je Aćimović.

Prethodne vlade nisu imale sluha za konkretne prijedloge mjera kojima bi se olakšao sve teži položaj socijalno ugroženih, posebno sada, kada veliki broj građana treba birati da li će kupiti hranu ili se zagrijati.

- Iz enormnog viška prihoda moraju se usmjeriti sredstva za pomoć socijalno ugroženima, ali i pomoć privredi. To se mora uraditi do Nove godine - istakao je Aćimović.


Nema izbora

Preduvjet za bilo kakve rezultate novih vlasti, kako je dodao, treba biti povratak struke tamo gdje joj je i mjesto, a nova parlamentarna većina takvu opredijeljenost treba demonstrirati već pri prvim kadrovskim rješenjima i imenovanjima.

- Mi nemamo izbora, osim da se dese promjene. U suprotnom, definitivno propadamo. Ekonomska situacija u decembru eskalira, većina penzionera i građana sa slabijim primanjima nema mogućnost da plaća komunalne usluge jer se mora prehraniti. Ulazimo u vrlo opasan period - potcrtao je Aćimović.

Užarene stolice

- Od nove vlasti očekujem ne da razgovaraju, već da preduzmu mjere koje smo mi predložili i koje su već mjesecima poznate. U ovom mandatu fotelje će biti užarene i mislim da bi mnogi, ako su tu samo zbog stolica, mogli izgorjeti na njima ako ne urade ono što je neophodno - kazao je Aćimović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.