ČVRSTO STOJE UZ EU

HDZ-ovi funkcioneri neće na sastanak sa iranskim šefom diplomatije

Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH, naveli su

Turković pozvala Abdolahiana na sastanak. Avaz

H. J. I.

6.12.2022

Na današnji poziv za sastanak kojega je uputila šefica bh. diplomatije Bisera Turković s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hoseinom Amir-Abdolahianom (Hossein Amir-Abdollahian) neće se odazvati nijedan hrvatski dužnosnik prateći time stajališta Evropske unije, saznaje Večernji list. Takav potez uslijedio je nakon što se mnogi ograđuju i protive nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu. 

- Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Evropska unija treba odlučiti o kandidatskom statusu BiH - rekao je dužnosnik za Večernji list.

Najprije će se u ministarstvu vanjskih poslova BiH održati sastanak ministrice Turković i ministra Amir-Abdolahiana, a nakon toga bio je predviđen sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Islamske Republike Iran.


Posjet iranskog šefa diplomatije BiH dolazi u vrijeme kada cijeli svijet osuđuje poteze tamošnjeg režima koji su rezultirali likvidacijom više od 400 protestanata ali i teškim kršenjima ljudskih prava.

Odlazeća ministrica Turković nedavno je prigodom glasovanja o rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila ambasadoru BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da bude suzdržan. Takav su potez osudili iz SAD i EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.