POSJETA SARAJEVU

Iranski ministar napao SAD: Protesti su planirani teror

Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici, rekao je šef iranske diplomatije

Amir-Abdollahian: Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Fena

H. J. I.

6.12.2022

Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji Bosne i Hercegovine i na tom putu pružanja podrške će ostati, izjavio je u utorak u Sarajevu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Iranski ministar je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.


Sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta

- Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda - rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Osvrnuo se i na nedavno održane opće izbore u BiH i izrazio nadu da će novoizabrana vlast u BiH poduzeti mjere i koračati u pravcu stabilnosti države.

Istakao je da je s bh. ministricom danas dogovorio da se što prije održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje.

- Drago nam je da je u periodu nakon pandemije koronavirusa došlo do povećanja obima trgovinske razmjene između dviju zemalja u vrijednosti od 53 posto - rekao je iranski ministar.

Kako je kazao, na sastanku sa Turković razgovarao je i o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.


"Planirani teror"

- Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim dijelovima svijeta. Gospođi Turković sam prezentirao objašnjenja o postupcima SAD i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svjedoci smo tih postupaka od SAD po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svijetu - rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Govoreći o dešavanjima u njegovoj zemlji, gdje su posljednjih sedmica održani mnogobrojni antivladini protesti, iranski ministar je istakao da se radi o "vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora".

- Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici - rekao je šef iranske diplomatije, demantirajući informacije da je u njegovoj zemlji posljednjih sedmica na protestima stradao veliki broj građana.

Kako je najavljeno, iranski ministar u poslijepodnevnim satima susreće se i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.