SARAJEVO

Udruženje poslodavaca na sastanku s MMF-om: Jedina šansa za napredak BiH je ubrzan razvoj realnog sektora

Za poslodavce je prioritet i donošenje seta zakonskih rješenja koja trebaju doprinijeti razvoju I privlačenju stranih investicija u BiH, rekao je Smailbegović

Sa održanog sastanka. UPFBiH

A. O.

9.12.2022

Jedina šansa za napredak Bosne i Hercegovine je ubrzan razvoj realnog sektora i u tom smislu je neophodno što prije provesti struktralne reforme koje će unaprijediti poslovni ambijent i privući strane investitore, istaknuto je na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodila Alina Iancu, šefica Misije MMF za BiH

Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH predstavio je ključne aktivnosti koje provodi Udruženje u cilju rasterećenja cijene rada i poboljšanja poslovnog ambijenta.


Insistiranje poslodavaca

- UPFBiH je blagovremeno pripremilo prijedloge izmjena oko 40 propisa koji imaju za cilj unapređenje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH generalno. Od novih vlasti na svim nivoima tražimo rasterećenje cijene rada i provođenje seta mjera sa ciljem zadržavanja radnika u BiH, ali i liberalizacije tržišta radne snage. Za poslodavce je prioritet i donošenje seta zakonskih rješenja koja trebaju doprinijeti razvoju I privlačenju stranih investicija u BiH. Insistiramo da donošenju mjera koje će eliminirati sivo tržište, koje je postalo ozbiljna nelojalna konkurencija legalnom poslovanju, jer je značajan broj radnika zaposlen upravo na sivom tržištu - naglasio je Smailbegović.

Također je naglasio insistiranje poslodavaca na uvođenju dualnog obrazovanja u FBiH i što hitnijem usklađivanju obrazovne politike sa potrebama tržišta rada.


Potreba reforme sistema

Na sastanku je razgovarano o potrebi reforme sistema zdravstvenog i socijalnog osiguranja, jer je zajednička ocjena da model koji se primjenjuje u BiH nije dobar, potiče sivu ekonomiju, zamagljuje sliku stanja na tržištu rada, otežava planiranje.

UPFBiH očekuje praktične preporuke novim vlastima, ali i konkretnu podršku u jačanju kapaciteta za razvoj malih i srednjih preduzeća i generalno unapređenju poslovnog ambijenta u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.