KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Sabina Ćudić saopćila koji su uslovi Naše stranke za učešće u vlasti na državnom nivou

U skladu s tim da li će principi te stranke biti ispoštovani, odredit će se o učešću u formiranju Vijeća ministara BiH, naveli su

Sabina Ćudić: Deblokirati procese u BiH. FENA

Piše: N. Ćorović

10.12.2022

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić izjavila je danas da ta stranka ulazi u pregovore o formiranju vlasti na nivou BiH, koji bi trebali početi sljedeće semice, ali da će imati svoje uvjete i principe na kojima će insistirati.

Kako je izjavila na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Glavnog odbora Naše stranke, u skladu s tim da li će principi te stranke biti ispoštovani, odredit će se o učešću u formiranju Vijeća ministara BiH.

Istakla je da žele, između ostalih, deblokirati procese u BiH i ubrzati proces evropskih integracija BiH, postići funkcionalnost državnih institucija te unapređenje izbornog procesa.

- Ključni uslov nakon višesatne diskusije jeste da je učešće Naše stranke u radu Vijeća ministara BiH apsolutno uslovljeno potpisivanjem programa na nivou BIH. To znači da programska opredjeljenja i dokument kojeg će potpisivati koalicija na državnom nivou zavisi dakako i od Naše strranke. Principi na kojima Naša stranka insistira su sljedeći: Deblokiranje i ubrzanje procesa, pristupanje EU, opredjeljenost svih političkih subjekata u otvaranju pregovora sa EU nakon dobivanja kandidatskog statusa u skladu sa 8 preporuka Evropske komisije. Zatim adekvatna organizacija i finansiranje državnih institucija. Potom unapređenje izbornog procesa integriteta i njegove transparentnosti. I peto je ispunjavanje potrebnih uslova za povlačenje značajnih sredstava ispred pristupa Evropskih fondova - poručila je Čudić.

Edin Forto. N. Ćorović

Govorio je i Edin Forto.

- Odlučili smo da vam saopćimo ono što smo donijeli vezano za eventualni ulazak u pregovore na nivou drzave BiH, zajedno s partnerima iz Osmorke, stranaka iz SNSD-a, i HDZ-a. Naša stranka želi da ispuni sva svoja obećanja, ali jako su nam bitna dva obećanja, prvo je da se bez nas ne trebaju donositi odluke na bilo kom nivou u BiH, posebno kada je riječ o ulasku BIH u EU, a drugo je ono što smo patentirali u KS kao Naša stranka, s ljudima iz Osmorke, to je pisanje programskih koalicija, nešto što nije postojalo prije 2018. godine, famoznih 300 mjera sa kojima se ponosim i mogu reći da smo počeli sa tim obećanjima. U pregovorima koji ce se dogoditi na nivou BiH, bitno je da fokus ne bude na matematici već na pojedinim osobama - rekao je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.