ODGOVOR RADIKALU

Nikšić: Bakire, iskreni vjernici ne kradu, ne lažu, ne traže u vjeri opravdanje za svoj kriminal

Nikšić je poručio da je krajnje vrijeme da se u Bosni i Hercegovini prestanemo dijeliti na pravovjerne i one koji to nisu

Nermin Nikšić i Bakir Izetbegović. Avaz

Piše: D. H.

11.12.2022

Povodom izjave izbornog gubitnika Bakira Izetbegovića koji je predstavnicima osmorke zamjerio što su se s Miloradom Dodikom "muslimani sastali u vinskoj destileriji", predsjednik SDP-a Nermin Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu.


Možda ga još uvijek boli

- Baš mi je žao što smo povrijedili vjerska osjećanja lidera SDA pa su se, kako kaže, “Muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji” sa delegacijom SNSD-a. Poznato je njemu da nisu jučer razgovarali predstavnici vjerskih zajednica nego delegacija Osmorke i delegacija SNSD - napisao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je kazao kako Izetbegovića uopšte neće podsjećati da je većina sastanaka njih dvojice bila u restoranu, niti gdje se on sve i s kim sastajao.

- Možda ga još uvijek boli, pa neću da otvaram stare rane, što je Dragan Čović izignorisao njegov poziv na burek, a odazvao se na naš i došao u Konjic. Nije problem gospodine Izetbegoviću gdje smo se sastajali ni vi, ni mi. Sve je to dio naše svakodnevnice. Problem je šta smo dogovarali na tim mjestima i kakve su posljedice. Vi ste u raznim restoranima na puno toga pristajali, čak na licu mjesta potpisali, a onda se nečeg sjetili pa izvršili, a znali ste i zaboraviti pa pogaziti svoj potpis i obećanje. Nama ne smeta da razgovaramo u Sarajevu, Mostaru, Konjicu, Banja Luci ili bilo kojem drugom mjestu. Sve je to Bosna i Hercegovina i u svakom njenom mjestu se osjećamo svoji na svome - napisao je Nikšić.

Nikšić je naveo da je puno važnije šta se dogovore, a kad se dogovore onda dogovor potpišu u institucijama Bosne i Hercegovine, te svi održe riječ i realiziraju potpisano.


Zašto je problem da SDA ode u opoziciju

- Vaš pokušaj da nas uvrijedite svojom izjavom u stvari pokazuje da je sporazum dobar, u protivnom bi nas prozivali da smo izdali državu, a ne vjeru. Znate vi vrlo dobro da mi nikada ne bi pristali na bilo šta što bi ugrozilo Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Moram vas razočarati nije to niko od partnera ni tražio od nas. Naravno da se nećemo nikada složiti kad je u pitanju vjera i njeno korištenje u političke svrhe. Iskreni vjernici moraju biti dobri ljudi. Oni ne kradu, ne lažu, ne traže u vjeri opravdanje za svoj kriminal. Ne pristajem na matricu “neka naših makar i lopova” ili na onu kojom su mene pokušavali uvjeriti kako “nije haram uzeti novac kad ti neko sam nudi, već da je haram tražiti”.

Nikšić je poručio da je krajnje vrijeme da se u Bosni i Hercegovini prestanemo dijeliti na pravovjerne i one koji to nisu.

- Vrijeme je da pružimo ruku jedni drugima, da ostavimo iza sebe svađe, podjele i sukobe. Da se okrenemo budućnosti. Svaki i najmanji iskorak ka boljem, ugodnijem, sigurnijem životu i okruženju u našoj zemlji, svako poboljšanje koje vrati nadu bilo kojem našem čovjeku da će biti bolje, šansa je za opstanak Bosne i Hercegovine, naše domovine. Ako će ti dogovori pomoći da naši ljudi koji su se spakirali umjesto da odu ostanu ovdje, a posebno da se naša djeca vrate u svoju zemlju vjerujte dat ćemo sve od sebe. Na kraju, ako bi to značilo da SDP treba ostati u opoziciji, pristao bih istog trena. Pa zašto je onda problem da SDA ode u opoziciju. To je najviše što trenutno možete uraditi za svoju zemlju - napisao je predsjednik SDP-a u odgovoru Nikšići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.