EKSKLUZIVNO

Spašavaju "profesoricu": Sebijina komisija spremila prevaru Senatu

Iako je iz Zagreba potvrđeno da ona nije završila postdiplomski studij niti joj je na tom studiju izdata diploma, to ne sprečava njene ljude da prave farsu

Piše: E. Maslo

16.12.2022

Faksimil odgovora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu: Indeks nije validan. Avaz

Komisija Medicinskog fakulteta u Sarajevu dostavila je, na zahtjev Univerziteta u Sarajevu (UNSA), dokumentaciju o „diplomi“ Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića.


Zanemarili dokaze

Naš list u ekskluzivnom je posjedu dokumenata o Sebijinom školovanju u ovoj ustanovi.

Ad hoc komisija, koju su činili prodekanica za finansije Medicine prof. dr. Nermina Babić, Sebijina desna ruka prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, emeritirani prof. dr. Mirza Dilić, prof. dr. Amela Džubur-Alić i šefica Studentske službe Medicine Taida Nakić, zaključila je da je s dokumentacijom na osnovu koje je Izetbegović stekla svoja zvanja sve uredu?!

Svjesno su zanemarili sve dokaze koji ukazuju na to da se radi o očitoj prevari i da Izetbegović, a što su potvrdili i iz Zagreba, nije završila postdiplomski studij niti položila ispita.

Podsjetimo, Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu očitovao se u dva navrata da je Sebija Izetbegović samo bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj 1992./1993. godini.

Istaknuto je da u njenom dosjeu ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa. Dakle, iz Zagreba je potvrđeno da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila postdiplomski studij “Ultrasound in clinical medicine” niti joj je na tom studiju izdata diploma.

Nikada nije potvrđena ni vjerodostojnost indeksa. No, Sebijinu komisiju to ne sprečava da pravi farsu i pokušava prevariti UNSA-u da je sve uredu. Iako svi dokazi govore suprotno, da Sebija nema validnu diplomu, njena komisija je sada pokušava spasiti gubitka diplome, ali i sudskog procesa.

Ad hoc komisija navodi da je originalan indeks kolegija Medicinskog fakulteta u Zagrebu pronađen u podrumu Medicine u Sarajevu. Kako se navodi, dosjei magistarskog rada i doktorske disertacije pronađeni su u podrumskim prostorijama ove ustanove.


Konačan sud

- Pregledom dosjea utvrđeno je da se u njima nalazi nepotpuna dokumentacija, odnosno samo ukoričena verzija doktorske disertacije, ukoričena verzija magistarskog rada i nekoliko kopiranih stranica (najvjerovatnije, ili iz prijedloga projekta ili iz radne verzije doktorske disertacije i magistarskog rada) - piše u izvještaju.

Zanimljivo je da je Sebijina komisija potvrdila da se u studentskom dosjeu nalaze i dva lista papira, o čemu je „Avaz“ prvi pisao, na kojima je rukom napisano (na engleskom jeziku) 10 ispita s ocjenama prema kopiji indeksa te 9 naziva predmeta (na maternjem jeziku) bez ocjena i pečata.

Osim komisije, farsa se nastavila i na Vijeću Medicinskog fakulteta. Sebijina komisija je desetak dana nakon što je tragala za dokumentacijom sazvala i sjednicu Vijeća na kojoj se razmatrao ovaj izvještaj. I, naravno, Vijeće je, također, utvrdilo da je „sve uredu“.

Konačan sud dat će prije svega pravni tim Senata Univerziteta u Sarajevu, koji analizira ovaj izvještaj, ali i izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji je u potpunosti suprotan od ovog s Medicinskog. Kada oni daju svoju ocjenu, za početak januara bit će zakazana vanredna sjednica Senata s jednom tačkom dnevnog reda – Sebijina „diploma“

Nije bila u BiH, a "magistrirala" o temi novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu

U dokumentima koji su dostavljeni Senatu piše i da je Sebija magistrirala o temi „Efekti ishrane trudnice na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu“.

Kratko podsjećanje, Sebija nije bila u Sarajevu za vrijeme rata. Bila je u Hrvatskoj i jedno vrijeme u Turskoj. Tek se kasnije, kada su okončane ratne aktivnosti, vratila u Sarajevo.


Novi Statut

Uporedo s analizom dostavljene dokumentacije, na Univerzitetu rade i na izradi novog Statuta UNSA.

Novi Zakon o visokom obrazovanju predviđa oduzimanje javne isprave za koju se ustanovi da je stečena na nezakonit i nelegalan način, što znači da bi Izetbegović uskoro mogla ostati bez akademskog zvanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.