POSTOJI MOGUĆNOST ŽALBE

Branislav Petrović osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotreba u sarajevskom GRAS-u

Petrović je optužen i u predmetu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu koji se vodi protiv Zijada Blekića i 15 ostalih lica za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela

Branislav Petrović. Screenshot / O kanal

S. S. / BIRN

19.12.2022

Vrhovni sud Federacije osudio je Branislava Petrovića, nekadašnjeg šefa marketinga Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Petrović se tereti da je zajedno sa preminulim Ibrahimom Jusufranićem od 2002. do 2016. godine zloupotrijebio svoja ovlaštenja koja je dobio od Jusufranića, te kao predsjednik komisije koja je imala zadatak da provede postupak pružanja marketinških usluga za GRAS, dezavuirao Upravni odbor GRAS-a, tako što je krivotvorio i izvještaj i zaključak da je najpovoljniji ponuđač po raspisanom tenderu firma “Hellner&More GmbH” iz Hamburga sa podružnicom u Sarajevu, iako to nije bila.

"Naknadno uputio dopise GRAS-u"

Takve krivotvorene podatke Upravni odbor GRAS-a je usvojio smatrajući da je riječ o istinitim.

- Budući da je optuženi Petrović bio neformalni direktor firme ‘Hellner&More’, nezakonito joj je pribavio dobit od reklama u procentu od 60 posto, a 40 posto GRAS-u. Istovremeno, obavljajući dužnost šefa marketinga GRAS-a, bez odobrenja direktora, optuženi je zaključivao ugovore o iznajmljivanju i prodaji reklamnih površina sa firmom ‘Hellner&More’, dajući im popuste, te u konačnici i omogućio nezakonitu korist firmi u iznosu od 55.750 KM - stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

On se tereti i da je polovinom 2006. godine u prostorijama firme “Hellner&More”, a kako bi prikrio navedene radnje, naknadno uputio dopise GRAS-u za odobravanje popusta, a sve s ciljem stvaranja privida i zablude nadležnih organa da je GRAS izvršio naplate u skladu s prethodno odobrenim popustima na cijene propisane važećim cjenovnicima.

"Nezakonito steknuta imovinska korist"

Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta donio odbijajuću presudu u ovom predmetu, smatrajući da se radi o već presuđenoj stvari.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Vrhovnog suda Federacije.

Petrović je optužen i u predmetu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu koji se vodi protiv Zijada Blekića i 15 ostalih lica za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela.

Oni se terete da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.