FEDERALNI PARLAMENTARAC

Duvnjak: Da je Parlament FBiH usvojio naš zakon, nijedan pedofil ne bi smio raditi sa djecom

Ovim Zakonom kolegica Lana Prlić, kolega Aner Zuljević i ja željeli smo dati konkretan doprinos u zaštiti djece od ovakvih štetnih ponašanja i opasnih devijacija, kazao je

Jasmin Duvnjak:. FENA

Avaz.ba

19.12.2022

Federalni parlamentarac Jasmin Duvnjak (SDA) poručio da se u ovom zakonodavnom tijelu usvojio zakon, niti jedan pedofil se ne bi smio vratiti u ustanovu da radi sa djecom, a sve vezano za nedavni slučaj Samira Alihodžića, koji je presuđen za pedofiliju, a nakon toga je dobio posao u Osnovnoj školi Grbavica I.

- Oba doma Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su prihvatili Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima koji su predložili zastupnici Lana Prlić, Aner Žuljević i Jasmin Duvnjak. U međuvremenu je održana i javna rasprava sa veoma zanimljivim osvrtima i komentarima. Tekst prijedloga Zakona je utvrđen i čeka na usvajanje novi saziv Parlamenta - rekao je Duvnjak.

Konkretan doprinos

Ističe da je pojava seksualnog iskorištavanja djece sve prisutnija u svijetu i u našem društvu.

- Ovim Zakonom kolegica Lana Prlić, kolega Aner Zuljević i ja željeli smo dati konkretan doprinos u zaštiti djece od ovakvih štetnih ponašanja i opasnih devijacija.  Uspostava jednog ovakvog registra će imati praktičan značaj jer će nametnuti posebne mjere za počinitelje ovih krivičnih djela, a među njima je i zabrana približavanja mjestima gdje se okupljaju djeca, od vrtića, škola, do igrališta. Dalje, počinioci će imati obavezu javljanja nadležnim ministarstvima, odjelima ministarstava unutrašnjih poslova, izvještavati o promjenama identifikacionih dokumenata, putovanjima...

S druge strane, svaka organizacija, institucija ili ustanova koja se bavi djecom (škole, vrtići) kod upošljavanja novog kadra, imat će obavezu da provjerava u registru da li se neko od njih nalazi među osobama koje su pravosnažno presuđene - kazao je Duvnjak.

"Da je usvojen ne bi se mogli približiti djeci"

Kaže da očekuje da novi saziv Parlamenta FBiH kao jedan od prioriteta uz budžet i druge bitne zakone usvoji i prijedlog Zakona kojim bi dobili ovaj preventivni mehanizam u zaštiti djece i malodobnih lica.

- Da se dosad usvojio ovakav Zakon niti jedno lice presuđeno za ova krivična djela ne bi se više moglo približiti djeci kroz rad u vrtićima ili školama. Osim ovoga, u Federalnom parlamentu usvojili smo i Nacrt izmjena Krivičnog zakona koji će regulirati ovu oblast. Registar, kao preventivni mehanizam, pokazao se efikasnim u regionu i EU, a podaci su trajni i neće se brisati. Međunarodno-pravni standard i obaveza koju ima BiH, odnosno entitet FBIH shodno usvojenim konvencijama Vijeća Europe iz 2012. godine i nažalost mi smo posljednji u regiji koji usvajamo ovakav zakon, čak i entitet RS ima rješeno ovo pitanje - zaključio je Duvnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.