UOČI BOŽIĆA

Danas je Badnjak, porodice se pripremaju za misu ponoćku

Na Badnje jutro djeca su nekada ustajala jako rano, kako bi obišli porodicu i prvo dijete koje bi ušlo u kuću, dobivalo je najveći paketić

Mnogi običaji se vežu za Badnji dan. Milos Tesic/PIXSELL

Piše: N. Aj.

24.12.2022

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer, u kršćanskom kalendaru, naziv je dana koji prethodi Božiću. 

Za njega se vežu mnogi običaji. Domovi se posebno uređuju, a djeca obilaze porodicu kako bi dobili poklone i slatkiše. Posebnu draž ovom danu daju drvo Badnjak, koje se pali na ognjištu, kao i odlazak na misu ponoćku.

U kršćanskom kalendaru Badnjak je dan koji prethodi blagdanu Božića, rođenja Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne pripreme za Isusov dolazak na zemlju, koje je započelo još prije četiri sedmice, na prvu nedjelju došašća ili adventa. Njemu se posebno raduju djeca. Na Badnje jutro djeca su nekada ustajala jako rano, kako bi obišli porodicu i prvo dijete koje bi ušlo u kuću, dobivalo je najveći paketić.

Na Badnjak se uređuje kuća te se kiti božićno drvce. Badnji dan vjernici provode u postu, pripremajući se za misu ponoćku. Cijela porodica je na okupu, slavi se Badnjak, zajedno se odlazi na misu, a potom u zajedništvu, sreći i veselju dočekuje Božić.

U Bosni i Hercegovini misi ponoćki često prisustvuju i pripadnici drugih vjeroispovijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.