STAVOVI

Dodikov savjetnik Tegeltija: Naše je da to tražimo, a nadamo se da će i sud uvažiti

U žalbi, koja će biti upućena kada zaprime odluku CIK-a, tražit će da sudije donesu odluku koja će preinačiti odluku CIK-a u dijelu koji se tiče nevažećeg listića i glasova koji je dobila lista PDP-a

Tegeltija: Sve sad zavisi od suda. Srna

Piše: E. Ma.

24.12.2022

SNSD će se žaliti potvrdio je za “Glas Srpske” Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, ali i najavio da će ovaj put tražiti da u sporu, takozvane pune jurisdikcije, riješi ovaj predmet. 

Prema njegovim riječima, to znači da će u žalbi, koja će biti upućena kada zaprime odluku CIK-a, tražiti da sudije donesu odluku koja će preinačiti odluku CIK-a u dijelu koji se tiče nevažećeg listića i glasova koji je dobila lista PDP-a.


Bit će stavljena tačka na izbor delegata

- Naše je da to tražimo, a nadamo se da će i sud uvažiti. To nije traženo u žalbi poslije prve odluke CIK-a, jer se to ne traži nikada u startu - rekao je Tegeltija.

Naveo je da su išli redovnim putem.

- S obzirom na činjenicu da organ kojem je to vraćeno na odlučivanje nije postupio prema uputama suda i očigledno ne želi da izvrši sudsku naredbu, u sporu pune jurisdikcije tražit ćemo da donesu takvu odluku i preinače odluku CIK-a u dijelu koji je sporan. Ako sud zauzme taj stav, bit će stavljena tačka na izbor delegata - kazao je Tegeltija.

Sud, dodao je, i pored takvog zahtjeva može da se odluči da opet poništi odluku i vrati CIK-u na ponovno odlučivanje.


Pravosnažna odluka

- Sve sad zavisi od suda. Šta će uraditi, kako će se postaviti, o tom potom - rekao je Tegeltija.

Podsjetimo, one je donedavno bio siguran da će Sud presuditi u korist SNSD-a.

Iz CIK-a BiH je i nakon posljednje odluke saopćeno da će dodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta BiH iz RS izvršiti nakon pravosnažnosti odluke na koju se može izjaviti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a u roku od dva dana od dana prijema odluke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.