NEVJEROVATNO

Nezakoniti radovi na Marindvoru: Ko je dao dozvolu firmi "Palace Investments" za gradnju nebodera od 22 sprata

Komisija nikad neće dozvoliti takvu gradnju, ne znam kakva je to igra, kazao je Faruk Kapidžić

Inspekcija jutros zaustavila radove. Avaz

Piše: A. Č. - E. Ma.

24.12.2022

Na Marindvoru iza tržnog centra "Alta" inspekcija Općine Centar jutros je zaustavila radove koje su izvodili radnici firme "Mevludin Commerc", a čiji je investitor "Palace Investments". Vrlo brzo, inspekcija koja je izašla na lice mjesta, utvrdila je da nemaju potrebnu saglasnost.

- Nakon što smo sinoć iz medija saznali o pokretanju radova u zoni kvadranta A, na Marijin dvoru, opštinska inspekcija je jutros obavila inspekcijski nadzor i ustanovila da izvođač nije imao sve neophodne saglasnosti - napisao je načelnik Općine Srđan Mandić.

Ukoliko bi se ova zgrada napravila, bila bi suprotna Zakonu o prostornom uređenju KS jer ne bi ostalo mjesta za zelenu površinu i direktno bi ugrozila postojeća dva tornja Unitica i arhitektonsku cjelinu koju je projektovao bosanskohercegovački arhitekt Ivan Štraus.

Kvadrant A je sporan zbog ove zgrade

Općinska inspekcija jutros zaustavila radove. Avaz

Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, za portal "Avaza" rekao je da Komisija nikad neće dozvoliti takvu gradnju.

- Ne znam kakva je to igra, kako neko može početi graditi bez dozvole. I sada Općina Centar to zaustavlja. Komisija neće nikada dozvoliti, a ni u ministarstvu nikad to nisam dozvolio. Kako se mijenjao regulacioni plan, kako su kupovali zemljište od Zavoda za izgradnju i čitava ta procedura to je sramotno. Ja te procedure u ministarstvu nikada nisam dozvolio - rekao je Kapidžić.

Naglasio je da su mu ti radovi sumnjivi, kao i dosta toga u Sarajevu.

- Oni su nešto počeli graditi, pa Općina sad to zaustavila, pa će im dati saglasnost nakon Nove godine. Bog zna šta rade. Sve je to sumnjivo, od inspekcije, do Kantona. Prije deset godina kada je vladala SDA bilo je katastrofalno, a sada je još gore - rekao je Kapidžić.

Kako kaže Kapidžić, Sarajevo je puno objekata koja su napravljena mimo dozvole.

- Ne samo da niko ne bude kažnjen, nego se ne zaustavlja gradnja. Ni projektant, ni izvođač, ni investitor nisu odgovorni ukoliko imaju građevinsku dozvolu. Ako nisu dobili tu dozvolu onda je odgovoran izvođač i nadzor. Projektant i investitor ne mogu biti odgovorni. Nadzor mora potpisati knjigu, a izvođač mora otvoriti gradilište - rekao je Kapidžić.

Kapidžić: Sumnjivi radovi. Facebook

Kaže i da je po Urbanističkom planu u Općini Centar, gdje spada i Marindvor, u užem centru dozvoljeno do šest spratova, odnosno 20 metara visine. Koeficijent izgrađenosti ne može biti veći od dva.

- Kvadrant A je sporan zbog ove zgrade. Sporno je kada je došla izmjena odluke i kupovina zemljišta za taj neboder koji je sada navodno "Tibrin". On se povećao gabaritno za više od 50 posto i koji je povećao spratnost za ne znam ni koliko. Ta izmjena plana je usvojena - rekao je Kapidžić.

Ko je investitor "Palace Investments"

Investitor ovog sumnjivog projekta je firma "Palace Investments" d.o.o. Sarajevo, iza koje stoji Tihomir Brajkovića iz Kiseljaka, a koji je gradio stambeni kompleks "Tibra" na ulazu u Sarajevo.

Brojni arhitekti stava su da je gradnjom "Tibre", arhitektonski uništeno Sarajevo.

Firma "Palace Investmentsa" je jedna od tri firme koje su bile na istoj adresi kao i Palace Group i Palace Management, navodi poslovni portal Akta.

Šta kaže Zakon, ko će odgovarati

Kazne su regulirane Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice - investitor ako:

- projektovanje, reviziju projekta, nadzor ili građenje povjeri pravnom ili fizičkom licu koje nije registrovano za obavljanje tih djelatnosti, (član 107. stav (2) ovog zakona);

- ne osigura stručni nadzor nad građenjem, (član 107. stav (3) ovog zakona);

- pristupi građenju bez odobrenja za građenje, ukoliko nije drugačije utvrđeno odredbama ovog zakona (član 68. ovog zakona);

- gradi protivno odobrenju za građenje, a nije osigurana izmjena i dopuna odobrenja za građenje (član 81. stav (1). ovog zakona);

- koristi građevinu ili njezin dio bez odobrenja za upotrebu (član 116. stav (1) ovog zakona).

Za prekršaj ovog člana kaznit će se fizičko lice - investitor novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 10.000 KM.

Za prekršaj ovog člana kaznit će se i odgovorno lice investitora kao pravnog lica novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 KM.

Faksimil Zakona o prostornom uređenju KS. Printscreen

- Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice - vlasnik oštećene građevine ako ne poduzme hitne mjere za otklanjanje opasnosti i ne označi građevinu kao opasnu do otklanjanja opasnosti (član 126. stav (3) ovog zakona).

- Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kaznit će se fizičko lice - vlasnik građevine novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 10.000 KM.

- Za prekršaj iz stava (1) ovog člana kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 KM, navedeno je, između ostalog, u jednom od 16 članova koji se odnosi na poglavlje Prekršaji u Zakonu o prostornom uređenju.

Eko akcija ukazivala da je lokacija prodata ispod realne cijene

Eko akcija je u više puta isticala da je spomenuta lokacija prodata ispod realne cijene.

Prema njihovim navodima, Općina Centar 2017. godine, bez javne rasprave, mijenja regulacioni plan i na toj parceli dozvoljava gradnju nebodera od čak 22 sprata, pri tome kršeći odredbe Urbanističkog plana Sarajeva gdje jasno piše da u Sarajevu, zbog zagađenja zraka više nema visoke gradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.