VELIKI DOGAĐAJ

U društvu svjetske elite: Benjamina Karić pozvana da prisustvuje molitvenom doručku u Vašingtonu

Cilj ovog skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje

Benjamina Karić: Prepozanta od svjetske elite. Facebook

Piše: D. H.

26.12.2022

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvana je da prisustvuje molitvenom doručku u Vašingtonu. Gradonačelnica je ovo i zvanično potvrdila tokom gostovanja u jutarnjem programu N1.

- U prvoj sedmici februara idem u Vašington i to je zaista posebna čast. Sigurna sam da ću sa gradonačelnicom Vašingtona imati bileteralni sastanak i da ćemo dogovoriti saradnju.


Sporazum s gradonačelnikom Rima

Ovo je nastavak snažnih međunarodnih aktvinosti koje provodi kao gradonačelnica. Karić je tako u razgovoru skrenula pažnju i na svoje susrete s gradonačelnicom Pariza, ističući da više od 20 godina nije bilo bilateralne saradnje između Sarajeva i ovog grada, a gradonačelnica Pariza bi u februara trebala posjetiti glavni grad BiH. 

Pored toga, Karić je nedavno potpisala sporazum o saradnji s gradonačelnikom Rima, dok je također pokrenut i postupak bratimljenja između Sarajeva i Kijeva, grada koji je postao simbol herojstva nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Molitveni doručak (engl. The National Prayer Breakfast) je događaj koji se svakog prvog četvrtka u februaru svake godine održava u Vašingtonu.


Na skupu se obraćaju dva govornika

Pokretač ovog događaj bio je Abraham Vereide (Abraham Vereide), metodista norveškog porijekla. Događaj je prvi put organizovan 1953. godine, a od 1980-ih godina održava se u u hotelu Vašington Hilton. Doručku koji se održava u međunarodnoj plesnoj dvorani hotela prisustvuje oko 3.500 gostiju, od kojih je veliki broj istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja svijeta. 

Domaćin na Molitvenom doručku je neko od članova Kongresa SAD, a u njihovo ime organizuje ih fondacija Feloušip (Fellowship Foundation), konzervativna hrišćanska organizacija poznatija kao „Porodica“, čiji je osnivač Vereide bio.

Cilj ovog skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Još od Dvajta Ajzenhauera, svaki predsjednik SAD je učestvovao u ovom događaju.

Tradicionalno, skupu se obraćaju dva govornika. Jedan od njih je neizostavno predsjednik SAD, a ime drugog govornika se uobičajeno čuva kao iznenađenje za taj trenutak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.