NEZADOVOLJSTVO

Mostarski vatrogasci poručili: Diskriminirani smo!

Njima se pridružili i uposlenici dječijih vrtića u Mostaru i dio Gradske administracije

Piše: M. Smajkić

27.12.2022

S protesta mostarskih vatrogasaca. M. Smajkić

Nakon što im je jučer na račune, umjesto punog iznosa na ime jednokratne novčane pomoći od 1.080 KM, uplaćeno 400 KM, mostarski vatrogasci, uposlenici gradskih vrtića te dijela administracije Gradske uprave Mostara svoje su nezadovoljstvo takvom odlukom iskazali protestom održanim ispred Vijećnice.

No, prema riječima Marinka Petrića, predsjednika Sindikata vatrogasaca Grada Mostara, osnovni razlog zbog kojeg su se odlučili na protest je izostanak komunikacije s čelnicima Grada. Druga stvar je činjenica da su nam umjesto 1.080 KM isplatili 400 KM, a znamo da u proračunu ima sredstava i mislimo da smo diskriminirani u odnosu na zaposlenike u Federaciji BiH, ali u Kantonu - rekao je on.

Podsjetio je na to da su do sada već pet zahtjeva uputili prema rukovodstvu Gradske uprave Mostara, među kojima je i onaj da se plaće isplaćuju do 10. u mjesecu, što oni ignoriraju.

- Održali smo i štrajk upozorenja, ali nikakav odgovor nismo dobili - rekao je Petrić.


Edina Kevro, ispred Dječijih vrtića „Ciciban“ Mostar je kazala da su na protest došli kako bi s eizborili za svoja prava, kao i ostale kolege.

- U suštini predškolstvo je u Federaciji BiH jako diskriminirano, naš Kanton jedini nije usvojio zakon o predškolstvu i ovom prilikom tražimo d aimamo ista prava kao i svi ostali prosvjetni radnici u HNK - rekla je Kevro.

Adil Aljić, generalni sekretar Samostalnih sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe i sudske vlasti u F BiH je iz Sarajeva došao kako bi dao podršku svojim kolegama koji se bore za svoja egzistencijalna prava.

- Upoznati ste s troškovima života, odnsono, indeksom rasta potrošačkih cijena u BiH, nekontrolisanom rastu cijena, pada životnog standarda i ovo je kap koja je prelila čašu. Pored svih problema koje imamo u lošoj komunikaciji s poslodavcima, nepoštivanju kolektivnog ugovora , imamo i ovu vrtsu problema da ljudi koji rade opasne poslove došli u situaciju da se bore za svoju egzistenciju. Za nas je to neprihvatljivo i poduzet ćemo sev zakonske mjere da spriječimo svaki vid diskriminacije - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.