FOČA I KOTOR VAROŠ

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv dvije osobe zbog ratnog zločina u mjestu Serdari

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Anadolija

E. Ć.

28.12.2022

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mirsada Smajića "Mire", rođenog 1964. godine u Kotor Varoši, koji je nastanjen u Hrvatskoj i Nijaza Smajića "Niče", rođenog 1961. u Kotor Varoši", također nastanjenog u Hrvatskoj.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura TO RBiH na području Kotor Varoši, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

- Oni se terete da su, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari, Kotor Varoš, 17.9.1992. godine, te kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz porodica Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacili eksplozivnu napravu u kuću, da bi nakon toga pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja, ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, uključujući i ženu u 5. mjesecu trudnoće.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.