PARLAMENT BIH

Ekspoze Borjane Krišto: Naš NATO put je važan kao i put u Evropsku uniju

Govorila je da se ponosi time što je kao žena imenovana na ovu funkciju, jer još uvijek brojne žene se susreću sa poteškoćama

Krišto:Ovaj dom predstavlja glas onih koji su nam dali povjerenje. Fena

Piše: S. S. - A. K.

28.12.2022

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će poslanici razmatrati potvrđivanje imenovanja predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjne Krišto koju je na tu poziciju predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Ona izlaže ekspoze:

- Ovaj dom predstavlja glas onih koji su nam dali povjerenje. Čast mi je tražiti povjerenje od ovog istog doma. Posebno zahvaljujem koalicijama okupljenih oko HDZ-a, SDP-a i SNSD-a na ukazanom povjerenju. Drago mi je da su pokazale zrelost i dale mi povjerenje kako bi se u rekordnom periodu imenovalo Vijeće ministara. To pokazuje kako vidimo budućnost naše zemlje. Saradnja na zdravim temeljima isplativa i moguća ako se zato na opredijelimo u najboljoj mjeri bez da ikog uvrijedimo - poručila je Krišto.


Važnost jačanja ljudskih resursa

Naglasila je da je Bosna i Hercegovina njena domovina.

- Nama treba država u kojoj ćemo se svi zajedno pomagati. Pokazali smo da smo zainteresirani za pitanja kao što je odlazak mladih, energetska pitanja, globalna ekonomska kriza, ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Trebamo iskoristiti članstvo u Evropskoj uniji - rekla je Krišto.

Govorila je da se ponosi time što je kao žena imenovana na ovu funkciju, jer još uvijek brojne žene se susreću sa poteškoćama.

Za ekspoze je rekla da je to njeno trenutno viđenje situacije, a ne plan rada Vijeće ministara. Naglasila je da je prva stavka evropske integracije.

- Pristupanje EU je imalo kontinuiranu podršku šire javnost i zato je i temelj rada Vijeća ministara, kao i svih nivoa vlasti. Učinit ćemo sve kako bi se put ka EU ubrzao. Fokusirat ćemo se na prednosti koje posjedujemo, a to je šira podrška javnosti. Naglašavam važnost jačanja ljudskih resursa za jačanje provođenja IPA 3 fonodova. Koristit ćemo iskustvo zemalja u okruženju koje su napravile korak više i postale dio evropske porodice - kazala je Krišto.

Jačat ćemo rad antikorupcijskih službi

Govorila je i o izmjena Izbornog zakona, koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH i rješenja postojećih diskriminacija.

- Nedopustive su diskriminacije, a posebno jednog cijelog naroda. U svom radu ću se više oslanjati na rad institucija koji se tiču evropskih integracija. Kada imamo status kandidata moramo se osvrnuti na sve prioritete, a veoma je bitan i vremenski okvir - istakla je.

Svjesna je, kazala je, da obzirom da je BiH država tri konstitutivna naroda, da je potreban konsenzus sva tri naroda oko svih pitanja.

Bilo je riječi i o značaju vladavine prava, ali o Zakonu o VSTV-u, radu na predmetima ratnih zločina, o harmonizaciji Krivičnog zakona između različitih nivoa.

Govorila je i o borbi protiv korupcije.

- To je dug proces i tu nema brzih i jednostavnih rješenja. Klasičnim demokratskim pravima se smatraju sloboda izbora, nezavisno sudstvo, funkcioniranje institucija, ljudska prava i nezavisni mediji. Mislim da ostvarenjem tih stvari nema mjesta korupciji. Jačat ćemo rad antikorupcijskih službi.

O borbi protiv terorizma

Riječi je bilo i o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

- Saradnja sa EUROPOL-om i kontakta tačka je dobra početna tačka, nastavit ćemo saradnju, a to nas obavezuje i status kandidata.

Kolektivno pregovaranje socijalnih interesa je također od velikog značaja, istakla je.

- U državnim institucijama nemamo kolektivne ugovore. Nastavit ćemo pregovore sa reprezentativnim sindikatima kako bi se riješilo ovo pitanje - naglasila je.

Govorila je i ekonomskoj krizi i inflaciji od 17,5 posto.

- Iako je ovo inflacija uzrokovana stvarima izvan BiH, potrebno je donošenje mjera radi jačanja domaće ekonomije i investicija. Moramo pomoći najranjivijim na najveće inflatorne pritiske.

Krišto: Potrebno je raditi na nadogradnji CEFTA ugovora. Fena

Rekla je i da je velik značaj entiteta u ekonomskim pitanjima, a da postoje i ona koja su dometu Vijeća ministara. Velik je značaj Programa ekonomskih reformi, rekla je.

- Razvoj malih i srednjih privrednika je od velikih značaja, to doprinosi zapošljavanju, inovativnosti, konkurentnosti. Usvojit ćemo i brojne strategije, poput Strategije ruralnog razvoja.

Jedno od poglavlja je i vanjskotrgovinska politika i ekonomski odnosi.

- Potrebno je raditi na nadogradnji CEFTA ugovora, kako bi se smanjile formalnosti prilikom carinjenja. Potrebno je okončati pregovore i pristupiti svjetskoj vanjskotrgovinskoj organizaciji - poručila je.

Oblast njenog ekspozea je i poljoprivreda.

- Važno je da u vremenu koje slijedi da pripremimo strategiju za ruralni razvoj, a što je uslov za korištenje IPA 3 fonda iz EU što će biti od koristi poljoprivrednicima - poručila je.

U fokusu rada novog Vijeća ministara bit će i održivi razvoj, pojasnila je Krišto te dodala da će to biti usmjereno na Zelenu agendu za zapadni Balkan.

U kontekstu saobraćaja govorila je o integraciji u evropske cestovne koridore te poduzimanju mjera za izgradnju svih dionica na Koridoru 5C.

Govorila je o RTV sistemu, gdje je govorila o nužnosti reformi javnih emitera. Naglasila je značaj donošenje zakona o javnom servisu i spomenula mogućnost uvođenja novih kanala u javni servis.

Rekla je da će u programu Vijeća ministara biti dodatno obrađene brojne stvari, a da će biti odgovornosti i na Parlamentarnoj skupštini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.