MINISTAR

Košarac: Odobrena sredstva za podršku sajmovima u zemlji i inostranstvu

Insistirat ćemo na tome da se posebna pažnja posveti rezultatima sajmova, dodao je Košarac

Košarac: Vijeće ministara BiH pokazalo je adekvatnu politiku. FENA

A. O.

28.12.2022

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je opredjeljenje Vijeća ministara BiH da podrži odluke o rasporedu grant sredstava za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji i inostranstvu.

Odluke su usvojene na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Adekvatna politika

- Usvajanjem pomenutih odluka, Vijeće ministara BiH pokazalo je adekvatnu politiku i odgovornost prema domaćim privrednicima, te podržao njihova nastojanja da u što boljem svjetlu predstave proizvode iz RS i Federacije BiH na domaćem i inostranom planu - istakao je ministar Košarac.

Odlukama je definisano da se sredstva u iznosu od 400.000 KM dodijele za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji, a 350.000 KM za sajmove u inostranstvu.

- Kreirali smo odluke na temelju šireg kruga konsultacija sa nadležnim institucijama u RS i Federaciji BiH, te privrednim komorama. Cijenimo da će domaći privrednici na adekvatan način iskoristiti odobrena sredstva kako bi promovisali proizvode iz RS i Federacije BiH u zemlji i inostranstvu - poručio je ministar Košarac.


Intenzivan razgovor

On je najavio da će u narednom periodu, u partnerstvu i saradnji sa vladama RS i Federacije BiH, te nadležnim entitetskim institucijama, definisati posebne sektore, kojima su potrebna značajna sredstva za prezentaciju na domaćem i inostranom tržištu.

- U predstojećem periodu ćemo intenzivno razgovarati sa nadležnim entitetskim institucijama i predstavnicima privrednih komora o značaju sajamskih manifestacija. Insistirat ćemo na tome da se posebna pažnja posveti rezultatima sajmova i pitanju da li domaći privrednici ostvaruju potrebne benefite u tom kontekstu - zaključio je ministar Košarac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.