MOSTAR

Bunt medicinara u HNK: Svi su dobili 1.080 KM osim nas, heroja u bijelom

Borili smo se protiv pandemije, a sada se borimo za naša prava, ovo je sramota, rekao Anić

Piše: M. Smajkić

29.12.2022

S protesta: Ogorčeni i diskriminirani - Avaz
Dnevni avaz
S protesta: Ogorčeni i diskriminirani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, od Konjica do Neuma, danas su ponovo u izašli na ulice.

Nakon protestne šetnje okupili su se pred zgradom Kantonalne vlade u Mostaru da još jednom ukažu na diskriminatoran odnos nadležnih prema njima, jer su jedini od svih budžetskih korisnika u HNK ostali uskraćeni za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM.



Masa skandirala: "Lopovi, lopovi"

Iz Vlade HNK su i danas ponovili kako je protest medicinara opravdan, ali su poručili kako su oni kriva adresa, jer,kako su iznijeli, oni im nisu poslodavci i nemaju zakonsko uporište za isplatu tih sredstava. 

Naveli su i da su u prethodnim danima kroz rebalans budžeta ZZO-a osigurali 13 milona KM, kao dodatnih sredstava, zdravstvenim ustanovama, a kroz izmjene i dopune budžeta HNK dodatnih tri miliona KM za domove zdravlja.

Međutim, to medicinarima koji su se danas okupili u velikom broju to ne znači ništa.

- Do ovog trenutka nijedan radnik u zdravstvu od ove Vlade, od miliona maraka koje spominju da su uplatili zdravstvenim ustanovama, nije primio nijedan fening pomoći u korist ublažavanja teške ekonomske situacije, uzrokovane inflacijom i katastrofalnog pada životnog standarda - rekao je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikaza zdravstvenih radnika u HNK, nakon čega je masa počela skandirati: „Lopovi, lopovi“.

Dobili su milione

Vuković je dodao da je, upravo to, današnja poruka zdravstvenih radnika.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata kazao je da su zdravstveni radnici danas ogorčeni i diskriminirani.

- Ali, puni smo i ponosa. Jer, borili smo se prije pola godine, borili smo se protiv pandemije, a nažalost, moramo se boriti i za svoja prava. Jedini smo koji nismo dobili ovu naknadu. Sramota neka bude i poslodavce. Dobili su milione, a nisu se udostojili da dođu ovdje s nama, da nas podrže, da kažu: „Oprostite, nemamo novca“. Stara poslovica kaže: „Kriv bježi, niko ga ne goni“-rekao je Anić.

Podsjetio je na to da su prije nekoliko mjeseci kada su potpisivali kolektivni ugovor, upravo, čelnici Vlade HNK pozvali sve njihove poslodavce pa su riješili problem.

- Znači, oni su ti koji im daju novac. Pa, neka im nalože da nam isplate. Mi smo tražili, poručivali da želimo razgovarati, ali ništa se nije desilo. Svi su dobili osim nas i zato neka ih je sram. Ovi ljudi ovdje, kada niko nije dolazio na posao, su radili po 24 sata dnevno. Nisu viđali svoje obitelji kada je došla korona. Svi su bježali od nas da se ne bi zarazili. Sramota - emotivan je bio Anić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.