POLEMIKA OKO STATUE

Enver Imamović za "Avaz": Efendić ne zna da je to odjeća srednjeg vijeka

Suvišno je uopće to komentirati, rekao je Imamović

Imamović: Efendić dao primjedbu. FACEBOOK

Piše: A. Ovčina

29.12.2022

Historičar Enver Imamović reagirao je na izjavu načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića koji je kazao da mu smeta "suknja" kralja Tvrtka.

- Prvo začuđuje tolika "gužva" oko kralja Tvrtka, a po pitanju lokacije gdje bi trebao da se smjesti. Prvenstveno, to treba da vodi struka, odnosno oni koji se bave time. To su historičari umjetnosti i na kraju i širi krug građana. Ako je riječ o jednom historijskom spomeniku od prije 600-700 godina iz srednjeg vijeka, neprimjereno je da se takav spomenik stavlja u ambijent novetvorevine arhitekture – kazao je Imamović za portal "Avaza".


Šešir na glavi

Dodao je da je u pitanju austrougarska arhitektura.

- Po pitanju izgleda stare statue ne može pojedinac, ako nije upućen dovoljno u tu problematiku da on da komentar zato što, kako čujem dao je primjedbu da je smiješno da kralj ima "suknju", a on ne zna da je to odjeća srednjeg vijeka. To je antičko doba u srednjem vijeku. To nije suknja, to je odjeća. Suvišno je uopće to komentirati. To je stvar umjetnika, jer umjetnik kad radi statuu iz antičkog doba, iz srednjeg vijeka, iz asutrougarske, iz turske, on zna šta s čime ide. Naprimjer, ako pravi statuu od Huseina Gradaščevića ne može mu na glavu staviti šešir. To umjetnik zna i to je suvišan komentar koji daju primjedbu da izgleda kao neka suknja. Po pitanju tog spomenika imalo bi se mnogo šta reći – kazao je Imamović.


Širi krug građana

Nada se kako će se za spomenik naći odgovarajuće mjesto i kako kaže, krajnje je vrijeme da Sarajevo dobije takav spomenik.

Efendić smatra da bi bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine.

- To ima smisla. Kada se govori o ovakvim stvarima, onda se uključi širi krug građana, ne samo stručnjaka – rekao je Imamović.


Objava Efendića na Facebooku prije dan. PRINTSCREEN

Imamović je dodao da kada se podiže spomenik poznatoj državnoj ličnosti i kada je u pitanju vladar srednjeg vijeka, kao reprezent, jedna visoka ličnost za državu on se postavlja na konju. Kao primjer naveo je Bana Jelačića u Zagrebu.

- Drugačija je predstava kad se vidi vladar na konju. To je drugačije, nego statua koja je prikovana za zemlju – dodao je Imamović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.